Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziektes

‘Het zit in de familie’ hoor je vaak over ziektes. Maar niet alle ziektes zijn even erfelijk.

Meer kans op een ziekte

Sommige ziektes ontstaan door een afwijking (mutatie) in een van de genen. Dit kun je aantonen met DNA-onderzoek. Artsen weten dan ook hoe groot de kans is dat je de ziekte erft of doorgeeft. Er zijn verschillende manieren waarop je zo'n aantoonbaar erfelijke ziekte kunt erven.

Meer oorzaken ziekte

Van veel ziektes weten we niet hoe ze precies ontstaan. Vaak zijn er verschillende oorzaken. Er kan wel een bepaalde aanleg in de familie zijn voor deze ziekte. Je kunt dan niet voorspellen wie er last van zal krijgen. We noemen dit soort ziektes familiair of multifactorieel. Lees hier meer over de erfelijkheid van kanker, diabetes, dementie en psychische aandoeningen.

Overzicht erfelijke en aangeboren ziektes

In de lijst hieronder vind je op alfabet links naar alle ziektebeschrijvingen op deze website. In iedere ziektebeschrijving staan bijvoorbeeld de klachten en of (en hoe) de ziekte erfelijk is. Je kunt ook de naam van een ziekte invullen in het zoekveld (rechts bovenaan deze pagina, bij het vergrootglas). 

Staat de ziekte die je zoekt niet op deze website en wil je weten of deze erfelijk is? Of heb je een andere vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20) (Mail) ons.

0-9

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

T

V

W

X

Z