Overslaan en naar de inhoud gaan

Neuromusculaire aandoeningen

Neuromusculaire aandoeningen is een grote groep aandoeningen van de spieren en van bepaalde zenuwen van die spieren. Een andere naam voor neuromusculaire ziektes is: spierziektes. Maar iemand kan ook klachten in andere delen van het lichaam dan de spieren hebben.

De meeste neuromusculaire aandoeningen zijn erfelijk. De oorzaak is dan een afwijking in de genen. Soms kan een neuromusculaire aandoening een andere oorzaak hebben.

Een paar voorbeelden van erfelijke neuromusculaire aandoeningen zijn:

Een spierziekte kan ook een kenmerk zijn van een andere ziekte  bijvoorbeeld van een metabole myopathie. Of van bepaalde mitochondriele ziekten.

Spierziektes zijn niet altijd erfelijk. Ze kunnen ook het gevolg zijn van een ontsteking of van een auto-immuunziekte. Bijvoorbeeld van het Guillain-Barré syndroom of  dermatomyositis en polymyositis .

De kenmerken en klachten verschillen per aandoening en van persoon tot persoon. De kenmerken en klachten nemen meestal in de loop van het leven toe.


Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   NMA
   Spierziekten
   Neuromusculair disorders
   Neuromusculaire ziekten

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een dokter stelt meestal een neuromusculaire ziekte vast als iemand bepaalde kenmerken heeft en door onderzoek van de spieren en zenuwen. Dokters kunnen ook DNA-onderzoek doen om te bepalen of iemand een neuromusculaire aandoening heeft.

   Kijk voor meer informatie bij de verschillende neuromusculaire ziektes op deze site.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Je kunt niet genezen van een neuromusculaire ziektes. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken en de klachten.
   Mensen met een neuromusculaire ziekte komen bij verschillende artsen en specialisten. Dat zijn bijvoorbeeld medisch specialisten, fysiotherapeuten, logopedisten en verpleegkundigen.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Neuromusculaire aandoeningen zijn vaak erfelijk, maar niet altijd. De oorzaak kan ook een ontsteking of een auto-immuunziekte zijn.

  • Meer info voor patiënten
   • Spierziekten NederlandVereniging voor mensen met een spierzenuwziekte. Informatie en lotgenotencontact
   • Kinderneurologie.euInformatie over een aantal spierziektes, geschreven door een kinderneuroloog
   • RadboudUMCAlgemene informatie over neuromusculaire aandoeningen
     

   Kijk bij de verschillende neuromusculaire ziektes op deze site

  • Meer info voor artsen

   Kijk bij de afzonderlijke aandoeningen op deze site.

   • OrphanetZoek met de diagnosenaam van de ziekte
  • Expertisecentra

   Kijk bij de informatie over de afzonderlijke aandoeningen.