Overslaan en naar de inhoud gaan

Hereditaire spastische paraparese

Hereditaire spastische paraparese (HSP) is een erfelijke zenuwaandoening. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal. Er zijn veel verschillende typen van HSP. Niet iedereen met HSP heeft alle kenmerken. 

Bij mensen met HSP worden de benen steeds stijver. Mensen met HSP kunnen ook pijnlijke kramp in de benen krijgen. Hierdoor kan iemand steeds meer moeite krijgen met lopen. Ook kunnen de spieren zwakker worden. Soms hebben mensen minder gevoel in de benen. 

Soms hebben mensen met HSP naast de kenmerken die hierboven staan, ook de volgende kenmerken: epilepsie, verstandelijke beperking, dementie en achteruitgang van de controle over spieren (ataxie). Verder kunnen soms problemen met het zien en horen ontstaan.

Meestal beginnen de kenmerken van hereditaire spastische paraparese op volwassen leeftijd, maar soms al vanaf kinderleeftijd.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Ziekte van Strümpell
   Erfelijke spastische paraplegie
   Erfelijke spastische spinaal paralyse
   Strümpell-Lorrain syndroom
   Strümpell-Lorrain disease
   Familial spastic paraparesis
   Hereditary spastic paraplegia
   Familial spastic paraplegia
   SPG

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan HPS vermoeden met de kenmerken die hier boven staan. De diagnose kan worden bevestigd met bloedonderzoek en onderzoek van de zenuwen en de spieren. Soms kan met een genetische test de diagnose gesteld worden.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   HSP kan niet genezen. Fysiotherapie kan helpen bij het in conditie houden van de spieren. Soms zijn medicijnen mogelijk. Als iemand minder goed kan lopen, kan iemand hulpmiddelen, zoals een rolstoel, nodig hebben.

  • Hoe vaak komt het voor?

   HSP komt in Europa voor bij ongeveer 1 tot 9 op de 100.000 mensen.

  • Kinderwens

   Als bekend is dat mensen een kans hebben op een kind met hereditaire spastische paraplegie kunnen zij met hun arts bespreken welke mogelijkheden er zijn bij een kinderwens. 

   Heb jij ook een kinderwens en hereditaire spastische paraplegie in de familie? Deze keuzehulp helpt je je gevoelens en gedachten op een rijtje te zetten. De antwoorden kun je printen en gebruiken in het gesprek met je partner, dokter en/of hulpverlener.