Overslaan en naar de inhoud gaan

Naar de huisarts

Komt er een erfelijke ziekte in je familie voor en heb je hier vragen over? Of hebben jij of je kind klachten die misschien door een erfelijke ziekte komen? Praat er over met je huisarts.

Een erfelijke ziekte?

De huisarts zal samen met jou alles op een rij zetten over de ziekte. Of over de klachten, als de naam van ziekte nog niet bekend is. Waarschijnlijk maakt de huisarts ook een ‘stamboom’ met jou. Dit is een tekening waarop je kunt zien wie in de familie de ziekte (of klachten) hebben. 

Praten met de huisarts over erfelijkheid

Misschien zal de huisarts uitleggen hoe de ziekte in jouw familie overerft. Soms is dat al bekend. Het verschilt per ziekte.
Of misschien stelt de huisarts je gerust omdat de ziekte waarschijnlijk niet erfelijk is. Of omdat jij de ziekte niet geërfd kan hebben.
Het kan ook zijn dat de huisarts jou of je kind verwijst naar een klinisch geneticus. Dat is een erfelijkheidsarts.
Heb jij zelf geen klachten maar een familielid wel? Dan is het handiger als dat familielid eerst naar de klinisch geneticus gaat.

Dezelfde klinisch geneticus als je familie

Is al bekend dat er een erfelijke ziekte in je familie zit? Dan zijn een of meerdere familieleden al bij een polikliniek klinische genetica geweest. Misschien heb je een familiebrief gezien of gekregen. In dat geval kan de huisarts je verwijzen naar dezelfde polikliniek als je familie(lid). Maar dat hoeft niet. Je kunt ook naar een polikliniek bij jou in de buurt. Als het nodig is, stuurt de polikliniek belangrijke medische informatie aan jouw arts door. Hiervoor moet je familielid wel toestemming hebben gegeven.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Zet van te voren op een rijtje

Om welke klachten gaat het? Of weet je de naam van de ziekte die in je familie voorkomt?
Wie van je familieleden (oom, nicht, broer etc.) heeft deze ziekte/klachten?
Hoe oud waren deze familieleden toen ze klachten kregen?
Zijn er familieleden overleden aan de ziekte en hoe oud waren ze toen?