Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorspellend DNA-onderzoek

Komt er in jouw familie een erfelijke ziekte voor? Met voorspellend DNA-onderzoek kan de arts vaststellen of jij de aanleg ook hebt.

Ziektes op latere leeftijd

Sommige ziektes geven pas op latere leeftijd klachten. De aanleg voor deze ziektes erft dominant over. Als je vader of moeder deze aanleg (een mutatie) heeft, is er 50% kans dat jij deze ook hebt. Je kunt dan voorspellend DNA-onderzoek laten doen. Dit is een bloedonderzoek. In het bloed wordt naar het DNA gekeken. Ze kijken of  de afwijking in het gen (mutatie) die in jouw familie zit, ook bij jou zit. Als dat zo is, krijg je de ziekte zeker of heb je daar een heel grote kans op. Het gaat bijvoorbeeld de erfelijke aanleg voor verschillende vormen van kanker, de ziekte van Huntington, of erfelijke hart- en nieraandoeningen.
Zie ook het beeldverhaal over Lina die haar broers vertelt over haar erfelijke aanleg voor kanker. 

Gevolgen van voorspellend DNA-onderzoek

Als je voorspellend onderzoek hebt laten doen, kun je te horen krijgen of je een grote kans hebt op de ziekte. Of de ziekte zeker krijgt. Dat kan verschillende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld:

  • Je krijgt controles of een behandeling 
  • Je toekomst ziet er opeens anders uit; je gaat misschien anders leven, andere dingen worden belangrijk
  • De relatie met gezins- en/of familieleden verandert
  • De gevolgen voor verzekeringen vallen meestal mee.

Je bepaalt zelf of je voorspellend DNA-onderzoek wilt laten doen en wanneer. 

Keuzehulp

Overweeg je DNA-onderzoek te laten doen? Met deze keuzehulp kun je je gedachten en gevoelens over een eventueel DNA-onderzoek op een rij krijgen. 
Gaat het om een mogelijk erfelijke hartziekte? Dan kun je gebruik maken van deze keuzehulp voor erfelijke hartziekten.
Er is ook een aparte Lynch Keuzehulp.
Al deze keuzehulpen kun je gebruiken als voorbereiding op een consult bij over wel of geen DNA-onderzoek. Je antwoorden komen op een formulier te staan. Dit formulier kun je meenemen naar de klinisch geneticus.

Uitslag DNA-onderzoek

Een uitslag krijgen van een DNA-onderzoek kan heftig zijn. Je kunt ondersteuning krijgen bij de polikliniek klinisch genetica. Je kunt ook gesprekken hebben met een psychosociaal werker van de polikliniek. Zij hebben veel ervaring met mensen die dit hebben meegemaakt.

Lees over ervaringen van anderen met voorspellend dna-onderzoek in dit Magazine Wel of geen DNA-onderzoek.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.