Overslaan en naar de inhoud gaan

Zijn psychische aandoeningen erfelijk?

Soms hebben meer mensen in één familie een psychische aandoening. Erfelijkheid kan een rol spelen maar dat hoeft niet. Psychische aandoeningen worden niet veroorzaakt door een afwijking in één gen. Daarom is erfelijkheid niet aan te tonen.

Oorzaken psychische aandoening

Er zijn verschillende oorzaken van psychische aandoeningen. Wat je hebt meegemaakt kan veel invloed hebben. Maar ook hoe (on)gezond je leeft. Heftige gebeurtenissen, armoede, infectieziektes, drugsgebruik en alcohol kunnen mensen die er aanleg voor hebben, een duw geven in de richting van een psychische aandoening.

Duizenden genvarianten vergroten kwetsbaarheid

Er is niet een bepaalde afwijking in een gen die een psychische ziekte veroorzaakt. Wel is nu ontdekt, dat duizenden veranderingen in de genen samen, iemand gevoeliger kunnen maken voor bijvoorbeeld autisme, depressie of angststoornissen of schizofrenie. Eén zo’n genvariant op zich heeft heel weinig invloed.
Niet iedereen met deze genvarianten krijgt een psychische aandoening.

Leefstijl en psychische ziekten

Als je aanleg hebt voor psychische ziekten, is het goed om op je manier van leven te letten. Een regelmatig leven en genoeg slaap is belangrijk. Als je kwetsbaar bent voor psychoses, kun je beter geen cannabis of veel alcohol gebruiken. Dat vergroot de kans op een psychose.

Psychische aandoening vaker in de familie

Heeft één van je ouders een psychische aandoening? Dan is de kans dat je dit ook krijgt, gemiddeld 1 tot 10 keer groter dan bij anderen. Maar het is niet te voorspellen. Je hebt meer kans om een psychische aandoening te krijgen, als meer familieleden dezelfde aandoening hebben. En als die familieleden dichterbij zijn (zoals ouders, broers of zussen).

Heeft DNA-onderzoek zin?

Met vragen over de erfelijkheid van psychische aandoeningen kun je naar de huisarts gaan. De huisarts verwijst soms naar een polikliniek klinische genetica. Hij of zij kan uitleggen hoe erfelijkheid, gezond leven en ervaringen een rol kunnen spelen. Een klinisch geneticus zal heel soms voorstellen om DNA-onderzoek te laten doen. Bij bijvoorbeeld schizofrenie of autisme heeft dat een enkele keer zin.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Erfelijkheid autisme, schizofrenie en angst- en stemmingsstoornissen

Download één van deze informatiebladen: