Overslaan en naar de inhoud gaan

Zijn wij familie van elkaar?

Je ziet meteen dat jullie zussen zijn.’
‘Je bent precies je vader!’
Vaak zie of merk je wel dat iemand bij een bepaalde familie hoort. Dat komt doordat ouders eigenschappen aan hun kinderen doorgeven. Maar wat als je twijfelt of je familie wel familie is? Dan kun je soms een verwantschapstest laten doen.

Twijfel over biologische familie

Mensen lijken meestal op hun ouders. Maar dat is niet altijd zo. Soms hebben kinderen een heel andere oogkleur, huidskleur, lengte of bloedgroep.
Als je twijfelt of je biologisch familie bent, kun je ervoor kiezen om een verwantschapstest te laten doen. Dat is een DNA-onderzoek waaruit kan blijken of mensen wel of geen biologische familie zijn.

Eigenschappen zitten in je genen

Je erfelijke eigenschappen zitten in je genen. Van ieder gen erf je een versie van je moeder en een versie van je vader. In de genen die van je ouders kreeg, zitten weer exemplaren van hun ouders, enzovoort.

De exemplaren die jij van je (voor)ouders hebt geërfd, bepalen je eigenschappen, bijvoorbeeld je haarkleur of de kleur van je ogen.
Maar het zijn niet alleen genen die bepalen hoe je eruitziet. Ook wat je meemaakt, de mensen om je heen, hoe je leeft, woont en eet, heeft invloed.

Ook al krijg je genen van je ouders, je hoeft niet per se op ze te lijken.
Je kunt een heel andere oogkleur of huidskleur hebben en toch biologisch familie zijn.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

Update-datum: 2 augustus 2023