Overslaan en naar de inhoud gaan

DNA-onderzoek van kankercellen

Als je kanker hebt, onderzoekt de dokter vaak de kankercellen. Ze kijken bijvoorbeeld wat voor soort cellen het zijn en hoe de cellen eruit zien. Soms wordt het DNA van de kankercellen onderzocht. Dit DNA-onderzoek heet ook wel tumorgenetica. Maar waar kijken ze dan precies naar? En wat is het verschil met erfelijkheidsonderzoek bij kanker?

Foutjes in het DNA

Alle kankercellen hebben DNA schade, foutjes in het DNA (de genen). Door deze foutjes is de rem op de groei van de cellen kapot gegaan. De cellen stoppen niet met groeien en delen, ook niet als er genoeg cellen zijn. Hierdoor ontstaat een tumor. Dit heet ook wel een gezwel.

Behandeling op maat

Soms kan je dokter DNA-onderzoek van de kankercellen doen. Het laboratorium kijkt dan welke foutjes er precies zitten in de kankercellen. Dit is belangrijk om te weten. Want bij sommige foutjes, werken bepaalde behandelingen beter. Je kunt samen met je dokter kijken of jij deze behandeling kunt krijgen. Soms kun je ook mee doen aan onderzoeken waarin ze nieuwe medicijnen testen die passen bij bepaalde DNA-fouten.
Soms zit een bepaald foutje zo vaak in de tumor, dat de dokter vermoedt dat het erfelijk is. Als een foutje in het DNA erfelijk is, zit het namelijk in al je cellen. Ook in je gezonde cellen. De dokter kan je dan verwijzen naar een klinisch geneticus (erfelijkheidsarts). Hij/zij kan erfelijkheidsonderzoek doen als je dat wilt.

Verschil met erfelijkheidsonderzoek

DNA-onderzoek van de kankercellen is niet hetzelfde als erfelijkheidsonderzoek bij kanker. Bij erfelijkheidsonderzoek wordt er gekeken of je een erfelijke aanleg voor kanker hebt. De dokter zoekt naar foutjes in het DNA dat in al je (gezonde) cellen zit. Dit noemen we ook wel 'kiembaanmutaties'. Dat is het DNA, of de genen die je ook door kunt geven aan je kinderen.
Bij DNA-onderzoek van de kankercellen zoekt de dokter naar foutjes die alleen in de kankercellen zitten. Dit noemen we ook wel 'somatische mutaties'. Als het foutje alleen in de tumor zit, kun je het niet doorgeven aan je kinderen.

Kanker door erfelijke aanleg

Kanker zonder erfelijke aanleg