Wat na een slechte uitslag?
Als je te horen krijgt dat je zwanger bent van een kind met een ernstige ziekte, is dat natuurlijk slecht nieuws. Misschien komt het als een donderslag bij heldere hemel. Misschien voelde je het al aankomen. Je kunt verdriet, ongeloof, woede of wanhoop voelen. Sommige mensen hebben ook schuldgevoelens, al kun je er natuurlijk helemaal niets aan doen.
Onderzoek naar je ongeboren kind
Het nieuws dat je ongeboren kind een ziekte heeft, krijg je meestal na vervolgonderzoek(en). Dat vervolgonderzoek krijg je als er een ernstige ziekte in je familie zit. Of door de uitslag na zwangerschapscreeningen.
Je zat dus misschien al een tijd in spanning voordat je de diagnose kreeg.
Vragen stellen over de aandoening
Er komt waarschijnlijk heel veel op je af. Je praat met verschillende deskundigen, zoals je verloskundige en een arts van het Centrum voor Prenatale Diagnostiek. Misschien is niet alle informatie meteen duidelijk, heb je twijfels of wil je meer weten over welke behandelingen mogelijk zijn. Praat hierover met je dokter. Het is belangrijk dat je antwoord krijgt op je vragen. Je kunt soms ook met andere deskundigen in gesprek gaan, zoals een kinderarts, een klinisch geneticus (erfelijkheidsarts) of een maatschappelijk werker.
Wel of niet beëindigen zwangerschap?
Soms kan je zieke kind behandeld worden na de geboorte. Maar dat is niet altijd zo.
Je kind is waarschijnlijk gewenst. Maar je kiest natuurlijk niet voor de ziekte. Vooral bij ernstige aandoeningen die niet te behandelen zijn, kun je voor een moeilijke keuze komen te staan: ga je de zwangerschap uitdragen of laat je de zwangerschap beëindigen? Dat voelt misschien als kiezen tussen twee kwaden.
Praat er over met je partner of met iemand anders die je vertrouwt. Als je deskundige hulp zoekt, kan het ziekenhuis je ook in contact brengen met een maatschappelijk werker of een psycholoog.
Lees het verhaal van Lin of kijk naar het verhaal van Regina op Youtube.
Beëindigen van de zwangerschap
Je hebt niet altijd veel tijd voor het nemen van een beslissing over het wel of niet beëindigen van de zwangerschap. Als je langer dan 24 weken zwanger bent, kun je in Nederland de zwangerschap in principe niet meer afbreken. Maar hier zijn wel uitzonderingen op. Die worden behandeld door een beoordelingscommissie.
Zwangerschap afbreken na 24 weken
Soms wordt pas na 24 weken zwangerschap ontdekt dat een kind zulke ernstige aandoeningen heeft, dat de ouders in overleg met de arts er toch voor kunnen kiezen om de zwangerschap af te breken.
arts moet zich dan houden aan speciale regels om te zorgen dat dit zorgvuldig gebeurt. Na afloop moet de arts een beoordelingscommissie informatie geven over waarom voor het afbreken van de zwangerschap is gekozen. Deze commissie kijkt of de arts zich aan de regels heeft gehouden. Wil je meer weten over de procedure? Hier vind je informatie voor ouders.
Zwangerschapsafbreking na 24 weken is in Nederland mogelijk als:
- De ongeboren baby niet zelf kan blijven leven, buiten het lichaam van de moeder (categorie 1).
- De baby geboren wordt met aandoeningen die ernstig en niet te herstellen zijn. Dit wordt uitzichtloos en ondraaglijk lijden genoemd. Het behandelen en in leven houden van de baby wordt dan gezien als zinloos (categorie 2).
Een zwangerschap van meer dan 24 weken mag ook worden afgebroken als de moeder van de baby een ernstige aandoening heeft of krijgt die haar leven bedreigt. Dit hoeft haar dokter dan niet te melden bij de commissie.
Zwangerschap afbreken in het buitenland
Sommige ouders kiezen ervoor om voor zwangerschapsafbreking na 24 weken zwangerschap naar het buitenland te gaan, bijvoorbeeld België. Dat mag ook. Het is dan het prettigst als de arts in Nederland de informatie die al bekend is deelt met de arts in het buitenland.
Lees verder Zwangerschap wel of niet beëindigen.
Ga terug naar Kinderwens.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.