Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwangerschap wel of niet afbreken

Hoe is het om je kind te verliezen? Hoe is het om een kind met deze ziekte te hebben? Het is moeilijk te voorspellen. Als je twijfelt, kun je op een rij zetten wat de gevolgen van de ziekte zijn, hoe jouw gevoelens zijn en wat de komst van dit kind voor jou en je gezin zou betekenen.

Wat is het voor ziekte?

Het is natuurlijk belangrijk om wat voor aandoening het gaat. Is de aandoening te behandelen? Zijn die behandelingen vervelend of valt het mee? Hoe zal je kind er uit zien? Hoe ziek is het en welke problemen zal hij of zij (kunnen) hebben? Hoeveel pijn zal het kind hebben? Kan je kind overlijden door de aandoening? 
Kijk bij erfelijke ziektes voor meer informatie over verschillende erfelijke aandoeningen. Op de site van het RIVM vind je informatie over afwijkingen die met een echo gevonden kunnen worden en over down-, edwards en pataussyndroom.
Kun je moeilijk een beeld krijgen van de aandoening? Vraag dan informatie bij je arts en/of een patiëntenvereniging. Bij een patiëntenvereniging kun je ook vragen of er ouders zijn van een kind met deze aandoening waar je mee zou kunnen praten.

Het leven van jouw kind

Misschien wil jij je kind het leven met deze ziekte niet aan doen. Misschien heb je het gevoel dat je het wilt beschermen tegen pijn, veel ziekenhuisbezoek en een afhankelijk leven.
Misschien kun je het niet over je hart verkrijgen om de zwangerschap af te breken. Mogelijk vind jij dat elk leven waardevol is, dus dat ook dit kind er mag zijn.
Neem je eigen normen, waarden en gevoelens serieus. Wat betekenen ze voor je besluit? Soms verandert je overtuiging als je opeens voor zo'n keuze staat.

Jouw kind in jullie leven

Hoe zal de geboorte van een kind met deze ziekte voor jouw of jullie leven, relatie en gezin zijn? Kun jij (of kunnen jullie) de zorg voor een ziek kind aan?
Misschien hebben jullie al een kind met deze aandoening en kun je niet nog een ziek kind aan. Of juist wel, omdat je weet wat je te wachten staat.
En hoe is het voor jullie andere kinderen, als je dit hebt? En wat kan het voor jullie relatie betekenen? Je relatie kan zich verdiepen maar het kan jullie ook uit elkaar drijven. Ook vriendschappen kunnen veranderen.

Lees verder over Praten met anderen.
Ga  terug naar Wat na een slechte uitslag.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.