Oogkleur
Heb jij een heel andere kleur ogen dan je ouders? Of heeft je kind een oogkleur die niet in je familie voorkomt? Dat is bijzonder, maar het kan.
Niet altijd dezelfde oogkleur
Meestal hebben kinderen dezelfde kleur ogen als hun ouders. Maar je kleur ogen krijg je niet alleen van je ouders. Ook de genen van je (verre) grootouders tellen mee. Daarom kun je een onverwachte oogkleur hebben. Je kunt bijvoorbeeld blauwe ogen hebben, terwijl blauwe ogen tijden lang niet in je familie voorkwamen. Of jij en je partner hebben allebei blauwe ogen en jullie kind heeft bruine ogen.
Je genen bepalen
Oogkleur is erfelijk. Je genen bepalen je oogkleur. Van elk gen erf je altijd twee kopieën: één van je vader en één van je moeder.
Er zijn veel genen bekend die invloed hebben op die kleur. De iriskleur, de spikkeltjes in het oog: er zitten allemaal verschillende genen achter. Bekijk ook het filmpje onderaan deze bladzij.
Zijn jullie familie?
Op basis van oogkleur kun je niet vaststellen of je familie van elkaar bent. Dat kan alleen met DNA-onderzoek (verwantschapsonderzoek).
Test oogkleur
Hier kun je een paar vragen invullen om te kijken welke oogkleur jouw kind zal krijgen. Het is een eenvoudige test, de uitslag klopt niet altijd.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.