Overslaan en naar de inhoud gaan

Erfelijkheid van bloedgroepen

Vraag je je af hoe je aan jouw bloedgroep komt? En hoe kan het dat je misschien een andere bloedgroep hebt dan je ouders?

Bloedgroepen kun je niet gebruiken om vast te stellen of je wel of geen biologische familie bent. Dat kan alleen met een verwantschapstest.

Kopie van gen van ouders zorgt voor bloedgroep

Bloedgroep A, B, O of AB zijn de bekendste en belangrijkste bloedgroepen. Deze tekst gaat alleen over deze soort bloedgroepen. Maar er zijn nog veel meer soorten. Bijvoorbeeld de rhesusfactor.

Iedereen heeft één van de volgende bloedgroepen: A, B, O of AB. Je bloedgroep erf je van je ouders. 

Voor de bloedgroepen zijn er 3 verschillende kopieën van een gen. Van die 3 heeft ieder mens er 2. Je vader en moeder geven ieder één kopie van het gen voor bloedgroepen aan jou door. Dit kan een A, B of O zijn. De kopie van je vader bepaalt samen met de kopie van je moeder welke bloedgroep jij krijgt. 

Welke kopie geeft je door?

Meestal gaat dat zo. Je hebt twee kopieën van het gen voor bloedgroepen.
 

  • Iemand met bloedgroep A kan twee kopieën A hebben, maar ook één kopie A en één kopie O. Iemand met twee kopieën A kan alleen een A doorgeven aan een kind. Iemand met één kopie A en één kopie O kan een kopie A of een kopie O doorgeven.
     
  • Iemand met bloedgroep B heeft twee kopieën B of één kopie B en één kopie O. Iemand met twee kopieën B kan alleen een B doorgeven. Iemand met één kopie B en één kopie O, kan een kopie B of een kopie O doorgeven. 
     
  • Iemand met bloedgroep O heeft altijd twee kopieën O. Je kan dan alleen een kopie O doorgeven aan je kind.
     
  • Iemand met bloedgroep AB heeft een kopie A en een kopie B. Als je een kind krijgt, dan geef je een kopie A of een kopie B door.

Bloedgroep ouders en kind

Weet je de bloedgroep van de ouders? Bekijk dan hier welke bloedgroep het kind kan hebben. Weet je welke bloedgroep het kind heeft? Bekijk dan hier welke bloedgroep de ouders kunnen hebben.

Verwantschap en bloedgroepen

Heb jij een bloedgroep die niet klopt met wat hierboven staat over de bloedgroepen van ouders en kinderen? Dat kan verschillende redenen hebben. Soms gaat er misschien iets mis bij het bepalen van de bloedgroep. Misschien kunnen de bloedgroepen van jou en je ouders opnieuw bepaald worden. Je kunt je huisarts vragen om het voor je te laten onderzoeken. Wanneer iemand een beenmergceltransplantatie krijgt, kan de bloedgroep soms ook anders worden. Soms is er iets anders aan de hand. Sanquin, de organisatie waar je bloed kunt geven, kan je er mogelijk meer over vertellen.

Met bloedgroepen alleen kun je niet weten of je biologische familie bent. Twijfel je bijvoorbeeld of jouw ouders wel je biologische ouders zijn? Dan kun je een verwantschapstest doen. Alleen een verwantschapstest kan echt zeggen of je biologische familie bent. 

Andere bloedgroepen

Naast de bloedgroepen A, B, O en AB is er nog een andere soort bloedgroep, de rhesusfactor. Die is vooral belangrijk voor zwangere vrouwen. Lees meer over de erfelijkheid van de rhesusfactor

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Hoe erf je je bloedgroep (in het kort)

Updatedatum: 2 augustus 2023