Overslaan en naar de inhoud gaan

DNA-onderzoek naar afstamming

Vraag jij je wel eens af waar je (verre) voorouders vandaan komen? Of wil je weten of je bijvoorbeeld ook Aziatisch, Afrikaans, Europees of Amerikaans bloed in je hebt? Dan kun je een DNA-onderzoek naar afstamming laten doen. Dit heet ook wel een biogeografische afstammingstest, onderzoek naar etniciteit, onderzoek naar voorouders of genetische genealogie.

DNA vergelijken

Bedrijven die DNA-onderzoek naar afstamming doen, vergelijken jouw DNA met dat van anderen. Die anderen noemen we een referentiegroep. Dat zijn vaak de andere klanten van dat bedrijf. 
Mensen die uit hetzelfde deel van de wereld komen, hebben meer dezelfde stukjes DNA. Door jouw DNA te vergelijken met de andere klanten, de referentiegroep, kunnen ze een schatting maken waar jouw voorouders vandaan komen. Ze doen dit allemaal op hun eigen manier, en met verschillende referentiegroepen. Hierdoor kunnen testen bij verschillende bedrijven verschillende uitslagen geven.

Wat voor uitslag over afstamming

Uit zo’n afstammingstest komt bijvoorbeeld dat je 21% Zuid-Europees, 45% Afrikaans en 34% Arabisch bent. Soms noemt het bedrijf niet alleen de regio, maar ook het land waar je voorouders vandaan komen. Bijvoorbeeld dat je 10% Italiaans bent.

Geen medische test

DNA-onderzoek naar afstamming is geen medisch DNA-onderzoek. Het zegt niets over (erfelijke) ziektes of je kans daarop. Ook kun je er niet mee uit vinden of je familie van elkaar bent. Hiervoor kun je verwantschapsonderzoek laten doen.

Kosten test naar afstamming

De kosten van DNA-onderzoek naar afstamming verschillen per bedrijf. Bij sommige bedrijven kost het ongeveer €80, bij andere €350. Dit wordt niet vergoed door je zorgverzekering. 

Om over na te denken

Familieleden vinden

Soms kun je bij een DNA-test naar afstamming aangeven dat je in contact wilt komen met verre familieleden. Als familieleden van jou een DNA-test bij hetzelfde bedrijf gedaan hebben, kunnen ze gekoppeld worden aan jou. Dit kan verrassingen geven, leuke en vervelende. Je komt er misschien wel achter dat je geadopteerd bent. Of je vindt de biologische familie waar je al lang naar op zoek was. Maar misschien komt er wel helemaal niets uit. Of word je benaderd door mensen waar je geen zin in hebt.

Bepaalde gebieden

De referentiegroep is de groep mensen die uit een bepaald gebied komen. Lijkt jouw DNA erg op dat van mensen uit een bepaald gebied? Dan komt uit de test dat je voorouders in dat gebied hebt. Maar een bedrijf heeft niet van alle mensen en gebieden het DNA. Soms heeft het bedrijf geen DNA van mensen uit het gebied waar jouw voorouders vandaan komen. De test kan dan helemaal niet goed voorspellen waar jouw voorouders vandaan komen. De test kan dan een uitslag geven die je niet verwacht of die niet klopt.

Veiligheid en privacy

Hoe gaat het bedrijf om met jouw privacy? Kan het zomaar jouw DNA verkopen? Wat gebeurt met jouw DNA wanneer het bedrijf failliet gaat of verkocht wordt? Of wanneer het gehackt wordt? Of kan de politie gaan zoeken in de DNA gegevens die bij het bedrijf liggen? En kan dit in de toekomst veranderen?
Dit zijn allemaal dingen om over na te denken voordat je een DNA-test doet bij een bedrijf. Het land waar het bedrijf zit, bepaalt aan welke wetten en regels het bedrijf zich moet houden. Sommige bedrijven zullen de testen in bepaalde landen uitvoeren, om strenge wetten in andere landen te omzeilen.

Gemengde afkomst

Vaak komt er uit een DNA-onderzoek naar afstamming dat je een gemengde afkomst hebt. Dat je voorouders hebt uit meerdere gebieden in de wereld. Sommige mensen zullen dit positief vinden. Anderen zijn misschien bang dat hun afkomst tegen ze gebruikt kan worden.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20) (Mail) ons.