Overslaan en naar de inhoud gaan

Kinderwens en erfelijke ziektes

Als je kinderen wilt, ga je misschien voor het eerst nadenken over erfelijkheid. Bijvoorbeeld omdat er een ziekte in je familie voorkomt.

Zwanger worden

In Nederland worden de meeste kinderen gezond geboren. De kans op een kind met een ziekte of afwijking is niet groot.
Wil je weten of er risico’s zijn voor als je zwanger bent en voor je baby? Vul de vragen in op zwangerwijzer.nl.Je krijgt dan advies op maat.
Of lees tips over hoe je zo gezond mogelijk zwanger kunt worden.

Dragerschapstest

Hoewel de kans klein is, kun je drager zijn van een autosomaal recessief overervende ziekte zonder dat je het weet. Als jij en je partner allebei drager zijn van dezelfde ziekte, heeft jullie kind 25% kans op die ziekte. Wil je weten of je drager kunt zijn? Of een hogere kans hebt om drager te zijn? Het is vaak mogelijk om een dragerschapstest te doen.

Erfelijke aanleg doorgeven

Het kan ook zijn dat jij door DNA-onderzoek weet dat je een erfelijke aanleg hebt voor een ziekte. Of je partner heeft zo'n aanleg. Wat doe je dan als je een kinderwens hebt? Er zijn verschillende mogelijkheden
Door de vragen in deze keuzehulp te beantwoorden, krijg je je gevoelens en gedachten op een rijtje. De antwoorden kun je printen en gebruiken in het gesprek met je partner, dokter en/of hulpverlener. Je kunt ook een gesprek aanvragen met een psycholoog of medisch maatschappelijk werker van de afdeling klinische genetica. Zij hebben ervaring met het begeleiden van mensen die hiermee te maken hebben. Soms zit de medisch maatschappelijk werker of psycholoog al bij het eerste gesprek met de geneticus.

Wat na een slechte uitslag

Sommige mensen komen er na DNA-onderzoek van hun ongeboren kind achter dat zij een kind verwachten met een ernstige aandoening. Soms kom je dan voor een hele moeilijke keuze te staan: het kind laten komen of de zwangerschap beeindigen.

Ook in deze situatie kan een maatschappelijk werker of psycholoog vanuit de afdeling klinische genetica je hierbij begeleiden en ondersteunen. 

Onderaan deze pagina kun je een brochure downloaden over Kinderwens en erfelijkheid.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.