Emoties na stoppen zwangerschap
Het kan een flinke klap zijn, als jij en je partner een zwangerschap hebben laten stoppen. Je bent niet meer zwanger en jullie hebben geen baby. Hoe kunnen jullie herstellen en je verdriet verwerken?
Periode na verlies van je kind
Als je als moeder uit het ziekenhuis bent, is het belangrijk om rustig aan te doen. Soms kun je kraamzorg krijgen. Je kunt dit navragen bij je zorgverzekeraar.
De één is in deze periode liever alleen, de ander wil graag vertrouwde mensen om zich heen. Wat zijn jullie wensen? Daar kun je van uit gaan en er naar je omgeving duidelijk over zijn.
Het kan fijn zijn als je partner of een ander vertrouwd persoon de eerste dagen of weken bij je is.
Rouwen om je kind
Ouders die dit meemaken, kunnen verschillende gevoelens hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld een gevoel van leegte hebben. Of ze zijn verdrietig of boos. Of ze voelen opluchting. Wanneer je je leven en werk weer op kunt pakken, verschilt van persoon tot persoon. Voor de één is werk bijvoorbeeld snel een afleiding, voor de ander is alles nog een tijd lang teveel. Mensen kunnen moeite met concentreren hebben. Of kunnen zich moe voelen.
Stille Levens Kenniscentrum Babysterfte heeft verschillende folders die jullie misschien kunnen helpen.
Reacties van anderen
Waarschijnlijk zijn er mensen om jullie heen die steun geven en willen luisteren. Als ze weten wat je hebt meegemaakt, zullen sommige mensen begripvol zijn. Anderen gaan jullie misschien ontwijken, omdat ze niet weten wat ze moeten zeggen of doen. Soms maken mensen onhandige opmerkingen. Mensen beseffen niet altijd dat als je kiest voor het stoppen van de zwangerschap, je rouwt om het verlies van je kind.
Nazorg
In de meeste ziekenhuizen is het mogelijk om na het stoppen van de zwangerschap zorg te krijgen van een medisch maatschappelijk werker of psycholoog. Als het niet wordt aangeboden, dan kunnen jullie erom vragen bij de gynaecoloog, verloskundige of klinisch geneticus (erfelijkheidsarts).
Lotgenotencontact
Het kan fijn zijn om met mensen te mailen of te praten die hetzelfde hebben meegemaakt. Je kunt contact opnemen met de Contactgroep Zwangerschapsbeëindiging. Zij organiseren contact tussen ouders die een gewenste zwangerschap hebben afgebroken van een kind met een ernstige aandoening.
Voor informatie en steun bij het overlijden van een (ongeboren) baby kunnen jullie contact opnemen met Stille Levens Kenniscentrum Babysterfte. Deze organisatie heeft ook folders voor familieleden en collega’s.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.
Updatedatum: 6 april 2025