Stoppen met je zwangerschap
Ben je zwanger en kiezen jullie ervoor de zwangerschap te stoppen? In Nederland kan dit in sommige abortusklinieken (als je niet langer zwanger bent dan 22 weken) of in het ziekenhuis. Dit heet een zwangerschapsafbreking.
Hoe gaat een zwangerschapsafbreking
De manier waarop de zwangerschap wordt gestopt, hangt af van hoe lang je zwanger bent. Het stoppen van een zwangerschap tot 22 weken kan in sommige abortusklinieken. Maar meestal wordt een zwangerschap van meer dan 20 weken beëindigd door de bevalling op te wekken. Je partner of een ander vertrouwd persoon kan bij je blijven. Voor de verwerking kan het goed zijn als je de bevalling bewust meemaakt, hoe zwaar dat ook kan zijn. Je hoort in het ziekenhuis of de abortuskliniek hoe het allemaal precies zal gaan.
Meer informatie vind je in de folder Zwangerschapsafbreking bij een gewenste baby van Stille Levens Kenniscentrum Babysterfte.
Afscheid nemen
Na de bevalling kunnen jullie afscheid nemen van je kind. Veel mensen vinden het fijn om hun kind vast te houden. Je kunt je kind goed bekijken. Dat is vaak niet zo eng als je van tevoren misschien dacht. Als de ziekte bij je kind te zien is, kan het je overtuigen dat je kind dit echt had.
Onderzoek overleden kind
Soms bespreekt de arts met jullie of je overleden kind mag worden onderzocht. Dat is meestal bedoeld om meer informatie te krijgen over de oorzaak van de ziekte of afwijking. Soms wordt door dit onderzoek duidelijk of het om een erfelijke aandoening gaat. En of een volgend kind deze ziekte ook kan hebben.
Jullie bepalen zelf of je toestemming geeft voor zo’n onderzoek en zo ja voor welke onderzoeken. Het kan gaan om een MRI-scan, schouwen of obductie. Bij schouwen wordt jullie kind alleen van buiten bekeken. MRI-onderzoek bekijkt jullie kind van binnen. Obductie is een onderzoek van de buitenkant en de binnenkant van de baby. Soms stelt de arts voor MRI-onderzoek én obductie te doen.
Meer informatie kun je vinden in de folder Onderzoek na het overlijden van je baby van Stille levens.
Inschrijven
Vanaf een geboorte bij 24 weken zwangerschap, moet het kind volgens de wet worden begraven of gecremeerd. Ook moet jullie kind worden ingeschreven bij de burgerlijke stand.
Was je korter zwanger, dan bepalen jullie zelf wat er met je kind gebeurt. Soms helpt het mensen bij het afscheid nemen om hun zoon of dochter te begraven of te cremeren. Je kunt je kind ook in het ziekenhuis laten.
Sommige mensen vinden het fijn hun kind bij te schrijven in hun trouwboekje. Of zij geven de geboorte aan bij de gemeente. Het is een manier om je kind een plek te geven.
Je zoon of dochter kan ingeschreven worden in het personenregister van de Basisregistratie Personen (BRP). Ook als jouw kind in het verleden is overleden bij de geboorte, kan hij of zij alsnog geregistreerd worden. Het maakt niet uit hoe lang dat geleden is.
Voor meer informatie kun je de folder De uitvaart van je baby van Stille Levens lezen.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
Updatedatum: 6 april 2025