Overslaan en naar de inhoud gaan

Multifactoriële overerving

Heel veel ziektes krijg je door meer oorzaken tegelijk. Bijvoorbeeld psychische ziektes, de meeste vormen van dementie en diabetes. Deze 'multifactoriele' ziektes ontstaan door een erfelijke aanleg, hoe je leeft en wat je hebt meegemaakt.

Gezond leven

Hoe krijg je een multifactoriële ziekte? Wat je eet, of je veel alcohol drinkt of rookt speelt soms een rol. Maar ook of je vaak ziek bent geweest. En wat je allemaal meemaakt, hoe je woont en werkt. Zelfs de tijd dat je in de baarmoeder zat of de tijd voor de bevruchting, kan invloed hebben. Erfelijke aanleg is soms ook een oorzaak. Van de meeste multifactoriële ziektes is niet precies bekend hoe ze ontstaan.
Bekijk ook het filmpje onderaan deze pagina.

Voorbeelden multifactoriële ziektes

Een voorbeeld van een multifactoriële aandoening is een open ruggetje. Als de moeder een tekort aan foliumzuur heeft, is er meer kans op een open ruggetje. Andere voorbeelden zijn psychische ziektes, de meeste vormen van dementie en sommige hartafwijkingen.
Bij de beschrijvingen van ziektes op deze site staat hoe deze overerft.

Ziekte in de familie

Komt zo'n ziekte in je familie voor? Het is meestal niet te voorspellen of jij de ziekte ook zult krijgen. Dat kan alleen bij ziektes waarvan we weten door welke fout in een gen ze ontstaan. 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Filmpje multifactoriële overerving

Terug naar: Hoe erf je een ziekte?