Overslaan en naar de inhoud gaan

Diabetes type 2

Diabetes type 2 is een vorm van suikerziekte. De ziekte kan ontstaan door foutjes in een gen samen met andere oorzaken. Bijvoorbeeld als je weinig beweegt, niet gezond eet of te zwaar bent. Ook waar je (voor)ouders vandaan komen, kan een rol spelen.

Bij diabetes type 2 is het lichaam minder gevoelig voor insuline. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat suiker (glucose) uit het bloed in het lichaam wordt opgenomen. Glucose geeft het lichaam energie. Bij diabetes type 2 heeft iemand teveel glucose in het bloed.  

Diabetes type 2 begint meestal bij mensen vanaf 40 jaar. Maar omdat steeds meer kinderen te dik zijn, komt diabetes type 2 nu ook vaker voor op jongere leeftijd.

Als je diabetes type 2 hebt, kun je dat merken omdat je: 
- dorst hebt en steeds veel wilt drinken 
- een droge mond hebt 
- vaak moet plassen
- moe bent
- sneller ontstekingen hebt, zoals urineweg- of schimmelinfecties
 
Door diabetes type 2 kan iemand schade krijgen aan de bloedvaten. Daardoor heeft iemand meer kans op problemen met:
- de nieren
- de ogen
- benen en voeten (bijvoorbeeld wonden die slecht genezen of minder gevoel in de benen en voeten)
- het hart en de bloedvaten

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Diabetes mellitus type 2
   Suikerziekte
   Ouderdomssuiker
   Niet insuline afhankelijke diabetes mellitus (NIADM)
   Non insulin dependent diabetes mellitus (NIDDM)
   Type 2 diabetes

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Dokters kunnen denken aan diabetes type 2 als iemand de kenmerken heeft die hierboven staan. Dokters kunnen diabetes type 2 vaststellen door het bloed te onderzoeken. 

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling van diabetes type 2 bestaat uit het onder controle houden van de hoeveelheid glucose (suiker) in het bloed. Iemand met diabetes type 2 krijgt eerst adviezen over voeding en beweging. Als iemand gezond eet en voldoende beweegt, kan dit het krijgen van diabetes type 2 uitstellen en soms zelfs voorkomen. Soms is het nodig om ook nog tabletten te slikken. Later kan het nodig zijn om zichzelf insuline in te spuiten. Begeleiding door een diëtist, fysiotherapeut of psycholoog kunnen bij de behandeling horen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Nederland hebben ongeveer 900.000 mensen diabetes type 2.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   Bij diabetes type 2 is het lichaam minder gevoelig voor insuline. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat suiker (glucose) uit het bloed in het lichaam wordt opgenomen. Glucose geeft het lichaam energie. Bij diabetes type 2 zit er teveel glucose in het bloed. Dit komt door foutjes in een gen samen met andere oorzaken, bijvoorbeeld: niet gezond eten, weinig bewegen, te zwaar zijn. Soms speelt afkomst een rol; in families van Surinaamse, Hindoestaanse, Turkse of Marokkaanse afkomst is de kans groter om diabetes type 2 te krijgen.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Diabetes type 2 is multifactorieel erfelijk. Dit betekent dat erfelijke aanleg er samen met andere factoren voor kunnen zorgen dat iemand de ziekte krijgt. Voorbeelden van die factoren zijn: overgewicht, te weinig bewegen en niet gezond eten. Ook waar iemands (voor)ouders vandaan komen kan een rol spelen. In families van Surinaamse, Hindoestaanse, Turkse of Marokkaanse afkomst komt diabetes type 2 vaker voor. 

   Heb jij of heeft je partner diabetes type 2? Dan heeft jullie kind 10 tot 20% kans om dit ook te krijgen. 

   Sommige mensen met diabetes type 2 hebben misschien een andere vorm van diabetes. Zo hebben ongeveer 15 op de 100 (15%) de mensen met diabetes type 2 misschien eigenlijk LADA. Ongeveer 5 op de 100 (5%) heeft misschien een MODY type diabetes. En bij ongeveer 3 op de 100 (3%) gaat het om MIDD type diabetes. De oorzaak van MODY en MIDD is een foutje in een gen. Van LADA is dit niet altijd bekend. 

  • Kinderwens

   Heb je als vrouw diabetes type 2 en wil je een kind? Dan kun je hierover praten met je dokter. Je dokter kan je vertellen welke risico’s er tijdens een zwangerschap kunnen zijn en wat je eraan kunt doen. Lees hier meer over in de Zorgwijzer diabetes en zwangerschap

   Als de vader of moeder diabetes type 2 heeft, dan heeft hun kind 10 tot 20% kans om dit ook te krijgen. 

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten expertisecentra aangewezen. Diabetes type 2 is niet zeldzaam.