Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Huntington

De ziekte van Huntington is een erfelijke hersenziekte. De oorzaak is een foutje in een gen. Door dit foutje beschadigen zenuwcellen in de hersenen, en kan iemand verschillende kenmerken krijgen. De kenmerken verschillen per persoon.

De ziekte van Huntington begint meestal tussen het 30ste en 50ste levensjaar. In het begin van de ziekte zie je vaak dat iemand kleine, ongewilde bewegingen of rukjes gaat maken. Verder is iemand sneller geïrriteerd en/of heel somber en lusteloos. Meestal merken familieleden als eerste dat iemand zich anders gaat gedragen.

Andere kenmerken kunnen zijn:

- moeite met het sturen van bewegingen (slechte coördinatie)
- dwangmatig gedrag 
- problemen met oordelen en beslissen.

Niet iedereen met de ziekte van Huntington zal alle kenmerken hebben. Hoeveel last iemand van de kenmerken heeft, kan van persoon tot persoon verschillen. 

Als de ziekte erger wordt, worden de kleine, ongewilde bewegingen steeds groter. Dan gaat het niet alleen meer om bewegingen in het gezicht, maar ook in de armen, de benen, het hoofd en uiteindelijk ook de romp. Spreken en slikken kan dan ook moeilijker worden. 

Er bestaat ook een vorm van de ziekte van Huntington die in de tienerjaren begint. Dit is de jeugdvorm. Jongeren met deze vorm hebben de kenmerken die hierboven staan. Ook hebben zij vaak stijve spieren. Hierdoor worden hun bewegingen langzaam en zijn ze soms stijf.

Iemand met de ziekte van Huntington overlijdt meestal ongeveer 15 tot 20 jaar nadat de kenmerken zijn begonnen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN