Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Huntington

De ziekte van Huntington is een erfelijke hersenziekte. Dan beschadigen zenuwcellen in de hersenen. De oorzaak is een afwijking in het DNA (erfelijk materiaal). De kenmerken verschillen per persoon.

Er zijn twee vormen van de ziekte van Huntington. De eerste vorm begint meestal tussen het 30ste en 50ste levensjaar. De tweede vorm begint op jongere leeftijd.

Bij de eerste vorm gaat iemand ongewild bewegingen maken. Ook kan hij/zij bewegingen niet meer goed sturen. Verder kan iemand prikkelbaar worden en depressies krijgen. Het onthouden van dingen wordt geleidelijk moeilijker. Iemand kan minder goed beslissingen nemen. Na verloop van tijd is praten en lopen niet meer mogelijk.

Mensen met de tweede vorm van de ziekte van Huntington kunnen de kenmerken die hierboven staan hebben. Maar daarnaast gaan ze traag bewegen en zijn soms stijf.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN