Wat als je nog vragen hebt na het gesprek met een arts?
Je hebt het gesprek gehad met je huisarts, arts of erfelijkheidsarts (klinisch geneticus). Maar je hebt er nog vragen over. Of niet alles is duidelijk. Wat kun je dan doen?
Opnieuw contact zoeken
Je kunt altijd opnieuw contact opnemen met je arts of een afspraak maken met hem of haar. Je arts heeft ook als taak om je zo goed mogelijk informatie te geven of uitleg te geven als je nog vragen hebt.
Samen met een ander
Misschien kun je samen met iemand anders langsgaan bij je arts of contact hebben met je arts. Deze persoon kan bijvoorbeeld je partner, vriend(in) of familielid zijn. Deze persoon kan meeluisteren en kan helpen bij het stellen van de vragen.
Vragen opschrijven
Je kunt (samen met iemand anders) voor de afspraak je vragen op een rij zetten. Je kunt bedenken welke vragen je hebt en ze opschrijven. Dan kun je ze tijdens het gesprek stellen.
Uitleggen of opnemen
Als je tijdens het gesprek iets niet snapt, dan kun je dat tegen de arts zeggen. De arts kan het je dan nog een keer uitleggen. Je kunt de arts ook vragen of je het gesprek op mag nemen op je mobiele telefoon. Je kunt de arts om toestemming vragen. Thuis kun je het gesprek dan nog eens naluisteren.
Als je twijfelt
Het kan gebeuren dat je twijfels hebt over het gesprek met de arts. Misschien klikte het niet goed tussen de arts en jou. Of je wilt liever ook advies vragen over je ziekte of behandeling aan een andere dokter. In dat geval is het goed om dat eerst te bespreken met de arts die je al eerder zag. Als je daarna nog steeds twijfels hebt, kun je een andere dokter vragen of die met je wil praten over je ziekte of behandeling. Dit heet een tweede mening of second opinion. Je leest er meer over op de website van de Patiƫntenfedereratie Nederland.