Overslaan en naar de inhoud gaan

Guillain-Barré syndroom

Het Guillain-Barré syndroom (GBS) is een aandoening van bepaalde zenuwen. Namelijk de zenuwen die signalen van het ruggenmerg aan de spieren doorgeven, zodat die kunnen bewegen. Ook de zenuwen die gevoel van spieren en huid doorgeven aan het ruggenmerg worden aangedaan.
Onze afweer valt normaal alleen ziekteverwekkers aan. Maar bij GBS valt de afweer deze zenuwen aan. Waarom dit gebeurt, is niet bekend. Meestal heeft iemand een infectie voordat het Guillain-Barré syndroom begint.

Door de aanval van de eigen afweer op de zenuwen ontstaan er ontstekingen in de zenuwen. Die kunnen dan niet goed meer werken. Het gevolg is dat de spieren verzwakken en het gevoel vermindert.

Deze spierzwakte begint bij GBS meestal in de benen. Ook de spieren van de armen, het gezicht en het lijf kunnen verzwakt raken. Daarnaast kan iemand gevoelloosheid, tintelingen en pijn in deze delen van het lichaam hebben. En problemen met slikken of ademhalen. Soms gaat het hart minder goed werken.

De kenmerken kunnen plotseling beginnen en snel erger worden. Of en de mate waarin de kenmerken optreden, verschilt per persoon. De meeste mensen herstellen helemaal van de aandoening, maar sommigen houden restverschijnselen.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Acute idiopathische demyeliniserende polyneuropathie
   Acute inflammatoire polyneuropathie
   Ascenderende paralyse van Landry
   Guillain-Barré syndrome
   Polyneuroradiculopathie
   GBS
   Acute infectious polyneuritis
   Fisher syndrome
   Landry-Guillain-Barre syndrome

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Het Guillain-Barré syndroom wordt vastgesteld op grond van de bovengenoemde kenmerken, samen met onderzoek van spieren, zenuwen, bloed en vocht uit het ruggenmerg.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Meestal is GBS te genezen. Een ziekenhuisopname kan nodig zijn, omdat de aandoening eerst in ernst toe kan nemen. Door afweerstoffen in het bloed te brengen, kunnen ontstekingen verminderen. Tegen de pijn kunnen bepaalde medicijnen genomen worden. In het ziekenhuis kan ondersteuning van de ademhaling worden gegeven als de ademhalingsspieren verzwakken. Een fysiotherapeut kan helpen om de spieren weer goed te kunnen gebruiken.

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer 200 tot 300 mensen GBS.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Bij bijna alle mensen met GBS is het syndroom niet eerder in de familie voorgekomen, en zijn ze de eerste en enige in de familie. Er zijn zeldzame gevallen bekend waarbij het syndroom vaker in de familie voorkomt.