Overslaan en naar de inhoud gaan

Auto-immuunziektes

Het afweersysteem van ons lichaam beschermt ons tegen ziekteverwekkers. Ziekteverwekkers kunnen bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zijn.

Als ziekteverwekkers het lichaam binnen zijn gekomen én zichzelf daar vermeerderd hebben, dan is er een infectie. Een infectie kan ervoor zorgen dat iemand ziek wordt, maar dat hoeft niet.

Een ontsteking is een reactie van het afweersysteem van ons lichaam. Kenmerken daarvan kunnen zijn: roodheid, warmte, zwelling, pijn. Een ontsteking is bedoeld om ervoor te zorgen dat schadelijke stoffen uit het lichaam gaan. En een ontsteking is belangrijk om de schade aan weefsels te herstellen.

Het afweersysteem van ons lichaam reageert met een ontsteking wanneer er schade is aan het lichaam, bijvoorbeeld door ziekteverwekkers, maar ook door een wond of giftige stoffen. Je kan dus ook een ontsteking hebben, die niet het gevolg is van een infectie.

Bij een auto-immuunziekte valt het afweersysteem delen van het eigen lichaam aan. Ook dan hebben mensen een ontsteking in het lichaam. En door die ontsteking kunnen weefsels en organen beschadigen.
Er zijn verschillende auto-immuunziektes. Welke kenmerken iemand krijgt, kan bij iedere auto-immuunziekte anders zijn.

Voorbeelden van ziektes die waarschijnlijk auto-immuunziekten zijn en waarover we op onze website een tekst hebben:

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Autoimmune disease
   Autoimmuunziekten
   Auto-immuunziekten

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Dokters kunnen veel auto-immuunziektes herkennen aan de klachten die iemand heeft. Op welke manier dokters vaststellen om welke auto-immuunziekte het gaat, is voor iedere auto-immuunziekte anders.
   Kijk daarvoor bij de verschillende ziektes.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Hoe het precies zit weten we nog niet, maar er zijn waarschijnlijk verschillende oorzaken van auto-immuunziektes.

   De meeste auto-immuunziektes zijn waarschijnlijk multifactorieel erfelijk. Dit betekent dat foutjes in een gen, samen met omgevingsfactoren ervoor zorgen dat iemand een auto-immuunziekte kan krijgen. Veel auto-immuunziektes komen dan ook vaker in een familie voor. Vaak zijn niet alle factoren bekend die de ziekte veroorzaken. Het is dan meestal ook moeilijk om een auto-immuunziekte te voorkomen of te voorspellen of iemand de ziekte zal krijgen.

   Kijk voor meer informatie bij de verschillende ziektes.

  • Meer info voor patiënten

   Kijk bij de informatie over de verschillende ziektes.

  • Meer info voor artsen

   Kijk bij de informatie over de verschillende ziektes.

  • Updatedatum

   23 februari 2022