Overslaan en naar de inhoud gaan

IgA nefropathie

IgA nefropathie is waarschijnlijk een auto-immuunziekte. De oorzaak is niet precies bekend. IgA antistoffen zijn stoffen die belangrijk zijn in de afweer tegen ziekteverwekkers. Bij IgA nefropathie is een deel van de IgA antistoffen anders van vorm dan bij gezonde mensen. Er blijven teveel van deze afwijkende IgA antistoffen in de nieren zitten. Het lichaam herkent niet dat deze stoffen van het lichaam zelf zijn en de afweer gaat in de aanval. In de nieren ontstaat dan een ontsteking. Door die ontsteking raken de nieren beschadigd.

De ziekte kan op elke leeftijd beginnen. Maar vaak krijgen mensen klachten als ze tussen de 20 en 40 jaar oud zijn.

Klachten die iemand met IgA nefropathie kan hebben zijn:

  • Bloed in de plas. De plas heeft dan een bruinrode kleur
  • Pijn in de zij
  • Delen van het lichaam kunnen dikker zijn. Iemand kan bijvoorbeeld dikke enkels krijgen

Vaak krijgt iemand met IgA nefropathie (opnieuw) klachten na een ontsteking in de mond, keel of darmen.
Hoeveel klachten iemand met IgA nefropathie heeft, verschilt tussen personen. Sommige mensen merken er weinig van, andere mensen worden heel ziek.

Door de schade aan de nieren kan iemand nierfalen krijgen Klachten van ernstige schade aan de nieren kunnen bijvoorbeeld zijn: erg moe zijn, misselijk zijn en jeuk of kramp in de benen hebben. Deze klachten ontstaan pas als de nieren heel slecht werken.

Iemand kan IgA nefropathie hebben en ook nog een andere ziekte zoals bijvoorbeeld coeliakie, de ziekte van Crohn, HIV-infectie of de ziekte van Henoch-Schönlein.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN