Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Crohn

Iemand met de ziekte van Crohn heeft een langdurige ontsteking van de dunne en/of dikke darm. De oorzaak is nog niet precies bekend. Waarschijnlijk spelen erfelijke factoren en omgevingsfactoren een rol bij het ontstaan.

Meestal is het laatste stuk van de dunne darm en de dikke darm ontstoken. Maar de ontstekingen kunnen zich ook uitbreiden in de rest van de darmen. Door de ontstekingen kan iemand diarree en buikpijn krijgen.
Iemand kan ook gewicht verliezen. Sommige mensen zijn erg moe. Soms heeft iemand met ziekte van Crohn bloed in de ontlasting.
Iemand met de ziekte van Crohn kan ook minder zin in eten hebben. Ook hebben sommige mensen koorts. Verder kan de darm kan smaller worden.
Soms heeft iemand ontstekingen in bijvoorbeeld de gewrichten, de huid of de ogen.

De meeste mensen krijgen de ziekte van Crohn tussen het vijftiende en dertigste levensjaar, maar soms ook eerder of als ze ouder zijn.

Hoe ernstig de klachten zullen zijn, kunnen artsen niet goed voorspellen. Dit is van persoon tot  persoon verschillend.
Soms wisselen rustige periodes zich af met periodes met veel klachten. Sommige mensen hebben de hele tijd klachten, terwijl anderen er jarenlang niets van merken.

De ziekte van Crohn is een auto-immuunziekte. Bij auto-immuunziekten is er iets aan de hand met de afweer van het lichaam. De afweer moet het lichaam tegen ziekteverwekkers beschermen. Maar bij een auto-immuunziekte valt de afweer gezonde delen van het eigen lichaam aan. Dit verklaart misschien  de ontstekingen in de darmen bij de ziekte van Crohn.

De ziekte van Crohn lijkt op colitis ulcerosa.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Crohn disease
   Crohn’s disease
   Inflammatory bowel disease
   Colitis, Granulomatous
   Ileocolitis

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Artsen kunnen denken dat iemand de ziekte van Crohn heeft als diegene klachten heeft zoals hier boven staan.
   Om vast te stellen of iemand Crohn heeft, doen artsen lichamelijk onderzoek, onderzoek van het bloed, de ontlasting en stukjes darmweefsel (biopt) en een darmonderzoek (endoscopie). Soms doen artsen röntgenonderzoek.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De ziekte van Crohn is nog niet te genezen. De behandeling richt zich op het verminderen van de klachten. Medicijnen kunnen helpen tegen de ontstekingen. Soms is een operatie aan de darmen nodig.

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Nederland hebben ongeveer 40.000 personen de ziekte van Crohn.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Waarschijnlijk krijgt iemand ziekte van Crohn door een combinatie van omgevingsfactoren en erfelijke aanleg 
   Artsen denken daarom dat de ziekte van Crohn multifactorieel erfelijk is.

  • Kinderwens

   Heb je als vrouw ziekte van Crohn en wil je zwanger worden? Bespreek dit dan met je behandelend MDL-arts of IBD verpleegkundige.
   Levert dit niet voldoende informatie op, laat je dan doorverwijzen naar een speciale polikliniek voor IBD, preconceptie en zwangerschap.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten expertisecentra aangewezen. Ziekte van Crohn is niet zeldzaam.