Overslaan en naar de inhoud gaan

Coeliakie

Bij coeliakie is iemand overgevoelig voor gluten. Gluten zijn eiwitten die in sommige granen zitten. De oorzaak van coeliakie is niet precies bekend. Zowel erfelijke factoren als omgevingsfactoren spelen een rol bij het ontstaan van deze ziekte.

Gluten zitten onder andere in de granen tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. In voedsel waarin deze granen verwerkt zijn zitten gluten.

Coeliakie is een auto-immuunziekte. Dan gaat er iets mis met de afweer van het lichaam. Normaal beschermt de afweer het lichaam tegen ziekteverwekkers. Maar als bij iemand met coeliakie gluten in het lichaam komen, wordt de afweer tegen die gluten actief.
Dan raakt de binnenkant van de dunne darm beschadigd en kan iemand onder andere diarree, buikpijn en een opgezette buik krijgen.

Als de dunne darm erg beschadigd is, kunnen voedingsstoffen niet meer goed opgenomen worden door het lichaam. Dan kan iemand na een tijdje bloedarmoede krijgen. Ook kan iemand erg moe zijn en botontkalking (osteoporose) krijgen. Ook depressie, epilepsie, onvruchtbaarheid en miskramen kunnen voorkomen.
Kinderen met coeliakie groeien soms minder goed.

Sommige mensen met coeliakie hebben ook de huidziekte dermatitis herpetiformis. Ze hebben dan jeuk en huiduitslag.

De diagnose coeliakie kan bij kinderen gesteld worden, maar ook pas op volwassen leeftijd.
Of er kenmerken zijn, verschilt van persoon tot persoon. Ook de ernst van de klachten kan verschillen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN