Overslaan en naar de inhoud gaan

Williams syndroom

Kinderen met Williams syndroom hebben vaak een verstandelijke beperking. Door kenmerken in hun gezicht kunnen ze op elkaar lijken. Vaak hebben ze problemen met hun hart en met de bloedvaten. De oorzaak is dat een stukje chromosoom mist. Welke kenmerken iemand heeft en hoeveel last iemand daarvan heeft, verschilt van persoon tot persoon.

Kinderen met Williams syndroom zijn vaak te licht bij de geboorte. Als baby kunnen ze moeite hebben met drinken. Jonge kinderen voelen vaak slap aan. Ze zijn vaak kleiner dan andere kinderen van hun leeftijd. Leren bewegen gaat langzamer dan bij andere kinderen. Ze gaan bijvoorbeeld vaak later lopen. Ook kleine bewegingen (knippen, schrijven) kunnen lastig zijn. Kinderen met Williams syndroom hebben meer tijd nodig om te leren praten. Meestal hebben ze een goed gevoel voor muziek. Vaak kunnen ze goed met andere mensen omgaan. Kinderen met Williams syndroom hebben vaker ADHD

Kinderen met Williams syndroom lijken vaak meer op elkaar dan op hun familieleden. Ze hebben meestal een breed voorhoofd met een kleine neus met een bolle punt. Hun wangen zijn vaak bol, hun mond breed, met dikke lippen. Ze zijn vaak bijziend en kunnen scheel kijken. Meestal zijn hun tanden klein en/of ze kunnen scheef staan.  

Ze kunnen vaker dan andere kinderen last hebben van oorontstekingen. Soms hoort iemand minder goed. 

Vaak is de verbinding van het hart naar de grote lichaamsslagader te smal. Als dit niet behandeld wordt, kan iemand snel buiten adem zijn of pijn op de borst krijgen. Of het hart kan minder goed gaan werken. Mensen kunnen ook een hoge bloeddruk hebben.

De meeste kinderen hebben last van harde poep (verstopping). Bij sommige kinderen werken de nieren niet goed. Of de plas stroomt terug naar de nieren. Mensen kunnen ook problemen met hun gewrichten hebben. Soms hebben ze een losse huid. Sommige mensen hebben als kind te veel calcium (‘kalk’) in het bloed.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN