Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe maak je een keuze?

Bestaat de kans dat jullie kind een ernstige aandoening erft? Dan kun je verschillende dingen doen. Wat is mogelijk en wat past bij jou of jullie?

Wel of niet medisch ingrijpen

Je kunt gewoon zwanger proberen te worden, zonder medisch ingrijpen. Of, als dat mogelijk is, kiezen voor PGD (embryoselectie) of donorzaad of donoreicellen. Soms laten mensen hun ongeboren kind onderzoeken. Ze kiezen na een slechte uitslag voor een zwangerschapsbeeïndiging of bereiden zich voor op een kind met een aandoening. Je kunt ook adoptie- of pleegouder worden of besluiten geen kinderen te krijgen.

Keuzehulp

Wil je jouw gedachten en gevoelens over de verschillende mogelijkheden op een rij krijgen? Maak dan gebruik van de Keuzehulp Kinderwens en erfelijke ziekte.
Je vult een paar vragen in en de antwoorden kun je printen. De print kun je gebruiken om erover te praten met je partner, de dokter of een hulpverlener. Je kunt de vragen ook beantwoorden na het gesprek met je dokter.

Naar de klinisch geneticus

Je kunt met de klinisch geneticus, genetisch consulent of maatschappelijk werk(st)er gaan praten. Je zult horen wat er voor jullie mogelijk is. Jullie kunnen ook bespreken wat jullie zouden willen. Ook (en juist!) als je er nog helemaal niet uit bent. Of als je er samen niet uit komt. Bij de polikliniek klinische genetica helpen ze jullie een keuze te maken die bij jullie past.
Kom je nog niet bij een polikliniek klinisch genetica? Vraag dan een verwijzing aan je (huis)arts.

Ook Amir, Julie, Marieke, Lin, Sharon en Sebastiaan konden een erfelijke ziekte doorgeven. Lees hier hun verhaal. 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

Terug naar: Wat als je een erfelijke ziekte kunt doorgeven