Overslaan en naar de inhoud gaan

Spontaan zwanger proberen te worden

Je kunt er voor kiezen om te proberen gewoon zwanger te worden en geen onderzoek te laten doen.

Nadenken over spontaan zwanger worden

Ernst ziekte

Je kunt als ouders het risico op een erfelijke ziekte accepteren. Bijvoorbeeld als de erfelijke ziekte niet heel ernstig is. Of als de ziekte pas later in het leven van het kind kan beginnen. Misschien weet jij of je partner uit ervaring dat er goed met de ziekte te leven valt. Of hebben jullie het vertrouwen het aan te kunnen, met steun van familie en/of vrienden. Het kan ook zijn dat jullie hopen dat er later een behandeling voor de ziekte komt.

Grote of kleine kans op ziekte

Het maakt natuurlijk uit hoe groot de kans is dat jullie toekomstige kind de aandoening erft. Bij een kleine kans zul je misschien niet zo snel voor een medisch ingrijpen kiezen. Iedereen ervaart een 'kans' anders. Heb je nog vragen hierover, bespreek ze dan met de klinisch geneticus.

Niet medisch ingrijpen

Je hoeft geen gebruik te maken van de (medische) mogelijkheden die er zijn. Het kan beter voelen om het leven te nemen zoals het komt. Als je het zo ziet, zul je eerder kiezen voor zwanger worden zonder medisch onderzoek of ingrijpen dan voor prenatale diagnostiek of PGT.

Levensovertuiging of geloof

Voor sommige mensen past embryoselectie/PGT en/of zwangerschapsbeĆ«indiging na prenatale diagnostiek niet bij hun geloof of levensovertuiging.

Medisch gedoe

Sommige mensen hebben geen zin in belastende medische behandelingen zoals bij prenatale diagnostiek of embryoselectie PGT (en dus ivf).

Terug naar Wat als je een erfelijke ziekte kunt doorgeven.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.