Adoptie- of pleegkinderen
Het kan fijn zijn om er als pleegouder of adoptieouder te zorgen voor een kind. Sommige stellen met een erfelijke aanleg (in de familie) denken er over een kind te adopteren of pleegouder te worden. Wat komt daarbij kijken?
Adoptiekinderen
In mei 2024 heeft oud-minister Weerwind (Rechtsbescherming) besloten dat er geen nieuwe procedures voor adoptie uit het buitenland mogen worden gestart. Nederlandse kinderen mogen nog wel worden geadopteerd, maar het gaat om weinig kinderen. Bij adoptie wordt iemand de wettelijke ouder van het kind.
Kijk voor meer informatie over adoptie op de website van FIOM. Of op adoptie van een in Nederland geboren kind (Raad voor de Kinderbescherming).
Pleegkinderen
Een pleegkind is een kind waar de eigen ouders om de één of andere reden niet (helemaal) zelf voor kunnen zorgen. Het kind heeft vaak veel dingen meegemaakt en kan extra aandacht nodig hebben. Pleegouders zijn niet helemaal verantwoordelijk voor het kind. Belangrijke beslissingen in de opvoeding worden genomen in overleg met de pleegzorg en de eigen ouders van het kind. Er zijn verschillende vormen van pleegzorg. Iemand kan een pleegkind een paar dagen opvangen of jarenlang. Van tevoren is een proces om na te gaan of mensen pleegouder kunnen zijn.
Niet als enige verantwoordelijk
Een pleegkind is geen eigen kind. Het is vaak een tijdje of jarenlang bij iemand. Je hebt altijd te maken met zijn of haar eigen ouders en met hulpverleners.
Meer informatie over pleegzorg staat op www.pleegzorg.nl.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.
Updatedatum: 8 oktober 2024