Overslaan en naar de inhoud gaan

Wegener (GPA)

Wegener (GPA) is een auto-immuunziekte. Iemand krijgt ontstekingen in de bloedvaten, vooral van de longen, de luchtwegen en de nieren. Hierdoor krijgen de weefsels  minder bloed en dit kan schade veroorzaken. GPA is de afkorting van Granulomatose met Polyangiitis. Vroeger heette deze aandoening de ziekte van Wegener.

De kenmerken verschillen per persoon. Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar begint meestal op volwassen leeftijd.

De ontstekingen zitten vooral in de kleine tot middelgrote bloedvaten van de neus, luchtpijp, longen en nieren. Maar ze kunnen ook in andere delen van het lichaam ontstaan. Door deze ontstekingen kan een granuloom ontstaan. Dit is een ophoping van cellen die de ontsteking proberen tegen te gaan. Als een granuloom groter wordt, kan het ook de weefsels in de buurt beschadigen.

De eerste kenmerken van GPA zijn meestal koorts, afvallen of moeheid. Verder kan iemand last hebben van bloedneuzen, verstopte neus en pijn in de gewrichten.

Als de ontstekingen in de nieren zitten, kan iemand een hoge bloeddruk krijgen, of bloed in de urine hebben. Uiteindelijk kunnen de nieren (helemaal) niet goed meer werken.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Granulomatose met Polyangiitis
   Granulomatosis with polyangiitis
   GPA
   Wegener
   WG 
   Wegener granulomatosis 
   Midline granulomatosis

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan vaststellen dat iemand GPA heeft met de kenmerken die hier boven staan.  En met onderzoek van stukjes weefsel (biopsie), urineonderzoek, bloedonderzoek en röntgenfoto’s.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   GPA kan niet genezen. Met medicijnen kunnen de kenmerken verminderen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   GPA komt voor bij ongeveer 1 tot 7 op 42.000 mensen.

  • Kinderwens

   Als een vrouw met GPA zwanger wil worden, dan kan zij dat het beste met haar arts bespreken.

  • Expertisecentra