Overslaan en naar de inhoud gaan

Jeugdreuma

Bij jeugdreuma is sprake van ontstekingen in gewrichten bij kinderen jonger dan 16 jaar. Er zijn verschillende vormen van jeugdreuma. Bij jeugdreuma kunnen verschillende gewrichten betrokken zijn. Het kan gaan om bijvoorbeeld de gewrichten in de ellebogen, enkels, knieën, handen en voeten.

Er zijn  verschillende vormen van jeugdreuma. Het hangt af van hoeveel en welke gewrichten ontstoken zijn. Bij jeugdreuma is er geen duidelijke oorzaak voor de ontsteking van een gewricht zoals een infectie met een bacterie.

Bij systemische jeugdreuma zijn er ook ontstekingen in organen zoals de huid, lever, milt en lymfeklieren (beide spelen een rol bij de afweer).

Door de ontstoken gewrichten kan het kind pijn hebben. De gewrichten kunnen gezwollen en minder beweeglijk zijn. Dan kunnen ze minder goed bewegingen maken. Bij een klein deel van de kinderen ontstaan ontstekingen in de ogen.

Als er een ernstige ontsteking van gewrichten is, heeft een kind soms blijvende gewrichtsschade of ontstaat bij het kind soms een groeiachterstand.

Of en de mate waarin er kenmerken zijn, verschilt per soort jeugdreuma. In bepaalde periodes kan de aandoening toenemen en in andere periodes weer afnemen.

Jeugdreuma is een auto-immuun ziekte. Dat betekent dat de afweer zich tegen delen van het eigen lichaam keert. De afweer maakt stoffen om ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen, in het lichaam op te ruimen. Bij jeugdreuma keert de afweer zich tegen bepaalde gewrichten en soms tegen bepaalde organen. Dan ontstaan soms ontstekingen.

Hoe jeugdreuma ontstaat, is niet duidelijk. Erfelijke aanleg en omgevingsfactoren zijn waarschijnlijk betrokken bij het ontwikkelen van jeugdreuma.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN