Jeugdreuma
Als kinderen van jonger dan 16 jaar reuma hebben, wordt dit jeugdreuma genoemd. Dit blijft zo heten, ook wanneer je ouder wordt.
Bij jeugdreuma zijn er ontstekingen in verschillende gewrichten. Dokters weten niet goed wat de oorzaak is. Misschien krijgt iemand jeugdreuma door een erfelijke aanleg en/of door sommige infecties.
Er zijn verschillende vormen van jeugdreuma. Hoeveel en welke gewrichten ontstoken zijn, hangt van de soort jeugdreuma. Het kan gaan om de gewrichten in de polsen, vingers, knieën en kaken. Bij jeugdreuma kunnen ook organen ontsteken, zoals de huid, lever, milt en lymfeklieren. Soms krijgen kinderen ook last van ontstoken ogen.
Of iemand klachten heeft en hoe ernstig ze zijn, kan per soort jeugdreuma verschillen. De klachten kunnen ook wisselen: soms zijn ze een tijdje erger en dan weer minder.
Door de ontstekingen kan een kind pijn hebben. Als de gewrichten ontstoken zijn, zijn ze vaak dik. Dan kunnen ze minder goed bewegen. Sommige kinderen met jeugdreuma groeien minder dan andere kinderen van dezelfde leeftijd.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Juveniele idiopathische artritis
JIA
Juvenile idiopathic arthritis -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Dokters kunnen jeugdreuma vaststellen als een kind de kenmerken heeft zoals die hierboven staan en met onderzoek van het bloed en met een röntgenonderzoek.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Dokters proberen met de behandeling de kenmerken en klachten minder te maken. Tegen de ontstekingen en pijn kunnen medicijnen helpen. Soms spuit de dokter een medicijn in het ontstoken gewricht. De fysiotherapeut kan helpen zodat het kind zo goed mogelijk kan blijven bewegen.
-
Hoe vaak komt het voor?
In Nederland hebben ongeveer 2.000 tot 3.000 kinderen jeugdreuma.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
Jeugdreuma is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat je afweer je eigen lichaam aanvalt. Normaal voorkomt je afweer juist dat je ziek wordt, omdat het ziekteverwekkers aanvalt, zoals bacteriën en virussen. Bij jeugdreuma worden bepaalde gewrichten en soms organen aangevallen. Daar kunnen dan ontstekingen ontstaan. Hoe dit komt, weten dokters niet precies.
-
Is deze ziekte erfelijk?
We weten niet of jeugdreuma erfelijk is. Hoe jeugdreuma precies ontstaat, is nog niet bekend. Misschien spelen erfelijke aanleg en sommige infecties een rol bij het ontstaan van jeugdreuma (multifactoriële overerving).
-
Kinderwens
Jeugdreuma blijft zo heten, ook wanneer je ouder wordt. Heb jij jeugdreuma en wil je een kind? Praat hierover met je dokter voordat je zwanger wordt. Dit geldt voor mannen en vrouwen. Als je bepaalde medicijnen gebruikt, kan dit gevolgen hebben voor je kind tijdens de zwangerschap.
Als je als vrouw zwanger bent, worden de klachten van jeugdreuma soms minder. Een gynaecoloog kan zwangere vrouwen met jeugdreuma begeleiden. Deze dokter en je specialist, kunnen je ook informatie geven over de risico’s tijdens de zwangerschap.Algemene informatie over vruchtbaarheid en zwangerschap als je reuma hebt, vind je bij ReumaNederland.
-
Meer info voor patiënten
- Jeugdreuma Vereniging NederlandInformatie en lotgenotencontact
- Alleen prikjes vind ik echt heel vervelendHet verhaal van Demi (10 jaar) ze heeft al vanaf haar kleutertijd jeugdreuma
- Iedereen dacht dat zij zich aansteldeValeksa gymde op een hoog niveau. Op een gegeven moment kreeg ze veel klachten, maar er was niks te zien aan haar. Maar er was echt iets met haar aan de hand. Het bleek dat ze jeugdreuma heeft. Ze kreeg een behandeling en nu gaat het beter met haar.
- Huisartsenbrochure Juveniele idiopatische artritis (2019). Verschenen in het kader van het project ‘De patiënt als informatiedrager’ van VSOP en NHG. Bij deze brochure hoort een apart te downloaden brief voor de huisarts
- Huisartsenbrochure Autoinflammatoire aandoeningen (2021)Informatie voor je huisarts over o.a. systemische juveniele idiopathische artritis (sJIA). Bij deze brochure hoort een apart te downloaden brief voor:huisartspatiënt
- Brochure medicamenteuze behandeling van kinderen met jeugdreuma Informatie over de vormen van jeugdreuma en medicijnen. Praktische handvaten voor kinderen en ouders. Ook tips over reizen en inentingen en wat te doen bij koorts. Gebaseerd op de Richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde
- Ikhebdat.nl Informatie over jeugdreuma voor kinderen
- ReumaNederlandInformatie samengesteld en actueel gehouden door ReumaNederland, de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR), de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) en de Nederlandse Health Professionals Reumatologie (NHPR)
- Cyberpoli JeugdreumaInformatie, filmpjes en mogelijkheid om vragen te stellen
- MedlinePlus GeneticsInformatie in het Engels
- Genetic and Rare Diseases Information Center (GARD)Informatie in het Engels, met een overzicht van hoe vaak bepaalde kenmerken voorkomen
-
Meer info voor artsen
- Huisartsenbrochure Juveniele idiopatische artritis (2019)Verschenen in het kader van het project ‘De patiënt als informatiedrager’ van VSOP en NHG. Bij deze brochure hoort een apart te downloaden brief voor de huisarts
- Huisartsenbrochure Autoinflammatoire aandoeningen (2021) O.a. over systemische juveniele idiopathische artritis (sJIA) en informatie over consultatie en verwijzing
- Brochure medicamenteuze behandeling van kinderen met jeugdreuma Informatie over de vormen van jeugdreuma en medicijnen. Ook tips over reizen en inentingen en wat te doen bij koorts. Gebaseerd op de Richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde
- Orphanet
-
Expertisecentra
-
- UMCG Expertisecentrum voor Systeemziekten en Reumatologische Aandoeningen op de Kinderleeftijd
- Afdeling Kinderreumatologie
- Hanzeplein 1
- 9713 GZ GRONINGEN
- +31 (0)50 361 4404
- kinderreumatologie@umcg.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- UMC Utrecht Expertisecentrum voor Systemische Auto-immuunziekten en Aangeboren Afweerstoornissen
- UMC Utrecht
- Heidelberglaan 100
- 3584 CX UTRECHT
- +31 (0)88 755 5555
- info@umcutrecht.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- Expertisecentrum voor Kinderen met Auto-immuunziekten
- Polikliniek Kinderimmunologie en -reumatologie
- Dr. Molewaterplein 40
- 3015 GD ROTTERDAM
- +31 (0)10 703 6105
- kinderreuma@erasmusmc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- Amsterdam UMC Expertisecentrum voor Zeldzame Reumatologische Aandoeningen bij Kinderen
- Amsterdam UMC
- Meibergdreef 9
- 1105 AZ AMSTERDAM
- +31 (0)20 566 9111
- ecza@amsterdamumc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- Radboudumc Expertisecentrum voor Immuundeficiëntie en Autoinflammatie
- Sectie Infectieziekten
- Geert Grooteplein-Zuid 10
- 6525 GA NIJMEGEN
- +31 (0)24 361 6504
- Orpha.net Expertlink
-
- LUMC Expertisecentrum voor Multidisciplinair Management van Autoimmuun Ziekten
- LUMC - Leids Universitair Medisch Centrum
- Albinusdreef 2
- 2333 ZA LEIDEN
- +31 (0)71 526 9111
- Orpha.net Expertlink
-