Overslaan en naar de inhoud gaan

Jeugdreuma

Als kinderen van jonger dan 16 jaar reuma hebben, wordt dit jeugdreuma genoemd. Dit blijft zo heten, ook wanneer je ouder wordt.
Bij jeugdreuma zijn er ontstekingen in verschillende gewrichten. Dokters weten niet goed wat de oorzaak is. Misschien krijgt iemand jeugdreuma door een erfelijke aanleg en/of door sommige infecties.

Er zijn verschillende vormen van jeugdreuma. Hoeveel en welke gewrichten ontstoken zijn, hangt van de soort jeugdreuma. Het kan gaan om de gewrichten in de polsen, vingers, knieën en kaken. Bij jeugdreuma kunnen ook organen ontsteken, zoals de huid, lever, milt en lymfeklieren. Soms krijgen kinderen ook last van ontstoken ogen.

Of iemand klachten heeft en hoe ernstig ze zijn, kan per soort jeugdreuma verschillen. De klachten kunnen ook wisselen: soms zijn ze een tijdje erger en dan weer minder.

Door de ontstekingen kan een kind pijn hebben. Als de gewrichten ontstoken zijn, zijn ze vaak dik. Dan kunnen ze minder goed bewegen. Sommige kinderen met jeugdreuma groeien minder dan andere kinderen van dezelfde leeftijd.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Juveniele idiopathische artritis
   JIA
   Juvenile idiopathic arthritis

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Dokters proberen met de behandeling de kenmerken en klachten minder te maken. Tegen de ontstekingen en pijn kunnen medicijnen helpen. Soms spuit de dokter een medicijn in het ontstoken gewricht. De fysiotherapeut kan helpen zodat het kind zo goed mogelijk kan blijven bewegen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Nederland hebben ongeveer 2.000 tot 3.000 kinderen jeugdreuma.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   Jeugdreuma is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat je afweer je eigen lichaam aanvalt. Normaal voorkomt je afweer juist dat je ziek wordt, omdat het ziekteverwekkers aanvalt, zoals bacteriën en virussen. Bij jeugdreuma worden bepaalde gewrichten en soms organen aangevallen. Daar kunnen dan ontstekingen ontstaan. Hoe dit komt, weten dokters niet precies.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   We weten niet of jeugdreuma erfelijk is. Hoe jeugdreuma precies ontstaat, is nog niet bekend. Misschien spelen erfelijke aanleg en sommige infecties een rol bij het ontstaan van jeugdreuma (multifactoriële overerving).

  • Kinderwens

   Jeugdreuma blijft zo heten, ook wanneer je ouder wordt.
   Heb jij jeugdreuma en wil je een kind? Praat hierover met je dokter voordat je zwanger wordt. Dit geldt voor mannen en vrouwen. Als je bepaalde medicijnen gebruikt, kan dit gevolgen hebben voor je kind tijdens de zwangerschap.

   Als je als vrouw zwanger bent, worden de klachten van jeugdreuma soms minder. Een gynaecoloog kan zwangere vrouwen met jeugdreuma begeleiden. Deze dokter en je specialist, kunnen je ook informatie geven over de risico’s tijdens de zwangerschap.

   Algemene informatie over vruchtbaarheid en zwangerschap als je reuma hebt, vind je bij ReumaNederland.