Lichen sclerosus
Lichen sclerosus (LS) is een aandoening van de huid, waarbij de huid lange tijd ontstoken is. De huid wordt op bepaalde plekken steeds minder soepel en wit van kleur. Waarschijnlijk is lichen sclerosus een auto-immuunziekte. We weten niet hoe de aandoening precies ontstaat. LS is niet besmettelijk. Waarschijnlijk speelt erfelijke aanleg wel een rol.
Meestal gaat het om de huid bij het poepgat en de geslachtsdelen. Maar het kan ook op andere plekken voorkomen. Bijvoorbeeld op de romp, de bovenbenen, in de hals en aan de polsen.
Iemand met lichen sclerosus kan bijvoorbeeld deze klachten hebben:
- jeuk. Dit kan in de nacht erger zijn. En dan kan iemand problemen met slapen hebben
- pijn
- afwijkingen aan de huid, zoals bloedblaartjes, wondjes, kloofjes en/of littekens
- niet goed kunnen plassen
- verstopping. Vooral bij kinderen die pijn hebben bij het poepen
De klachten kunnen veranderen, ze kunnen verdwijnen en later weer terugkomen.
Als iemand al langere tijd LS heeft, dan kan iemand afwijkingen krijgen aan de geslachtsdelen. Bijvoorbeeld dat bij vrouwen de binnenste schaamlippen verdwijnen en de vagina-opening smaller wordt. De clitoris (‘kittelaar’) van vrouwen kan verborgen raken onder littekenweefsel. Bij mannen kan de voorhuid nauwer worden en ook het plasgat kan smaller worden. Seks kan dan minder bevredigend zijn en pijn doen.
Als lichen sclerosus op andere plekken op het lichaam zit, dan jeuken de plekken meestal niet. Het komt voor dat iemand LS krijgt op een plek waar de huid eerder beschadigd is geweest (dat heet het Köbner fenomeen).
Soms verandert lichen sclerosus in een vorm van huidkanker (plaveiselcelcarcinoom). Het is bekend dat dit kan gebeuren bij volwassenen aan de geslachtsdelen en/of rond het poepgat.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Balanitis xerotica obliterans
BXO
LS -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Een dermatoloog, gynaecoloog, of een uroloog kan deze aandoening vaststellen als iemand de klachten en kenmerken heeft die hierboven staan.
Als het nog niet duidelijk is om welke huidaandoening het precies gaat, dan haalt de arts soms een stukje van de huid weg (biopt). Of worden er nog andere onderzoeken gedaan.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Soms gaat LS bij kinderen vanzelf over. Bij volwassenen gaat lichen sclerosus meestal niet over. De klachten kunnen wel tijdelijk verdwijnen en later terugkomen.
De behandeling is vooral bedoeld om de klachten minder te maken. Dat kan met een zalf waarin bepaalde medicijnen zitten en met vette zalven.
Volwassenen met LS hebben een iets grotere kans dan normaal om een vorm van huidkanker (plaveiselcelcarcinoom) te krijgen. Daarom is het advies om de plekjes regelmatig zelf te controleren en/of dit door een arts te laten doen.
Een seksuoloog of psycholoog kan helpen om zo goed mogelijk om te gaan met LS.
-
Hoe vaak komt het voor?
Dat weten we niet precies.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
Dat is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk is lichen sclerosus een auto-immuunziekte. We weten niet precies hoe de aandoening ontstaat. Waarschijnlijk hebben mensen met de aandoening wel een erfelijke aanleg om de ziekte te krijgen.
-
Is deze ziekte erfelijk?
Waarschijnlijk spelen verschillende zaken een rol bij het ontstaan van lichen sclerosus en is het een multifactoriële ziekte.
-
Kinderwens
Heb je lichen sclerosus en wil je een kind? Dan kun je dit bespreken met je specialist. Je arts kan je informatie op maat geven. Door de aandoening kun je problemen hebben met seks en als vrouw problemen tijdens de zwangerschap.
-
Meer info voor patiënten
- Stichting Lichen SclerosusInformatie en lotgenotencontact
- Lichen sclerosus (Thuisarts)Informatie voor mannen en vrouwen
- Wat is Lichen SclerosusInformatiefolder van de patiëntenorganisatie, met tips/adviezen
- Lichen sclerosus: chronische ontsteking van de huidInformatie van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV)
- Lichen sclerosus (Huidfonds)
- Lichen Sclerosus (NORD)Informatie in het Engels van de National Organization for Rare Disorders
-
Meer info voor artsen
- Samenvatting Richtlijn Lichen Sclerosus (NVDV)Met links naar o.a. de volledige richtlijn en het behandelalgoritme
-
Expertisecentra
De minister van VWS heeft geen Nederlands expertisecentrum voor lichen sclerosus aangewezen.
-
Updatedatum
19 december 2022.