Overslaan en naar de inhoud gaan

Alopecia areata

Iemand met alopecia areata heeft kale plekken op het hoofd en/of het lichaam.

Alopecia areata is een auto-immuunziekte. Bij een auto-immuunziekte valt de afweer delen van het eigen lichaam aan. Dan krijgen mensen een ontsteking in het lichaam. En door die ontsteking kunnen weefsels en organen beschadigen. Normaal beschermt het afweersysteem het lichaam tegen ziekteverwekkers. Bij alopecia areata valt de afweer vooral de haarwortelzakjes aan.
Waarschijnlijk spelen afwijkingen in genen en omgevingsfactoren samen een rol bij het ontstaan van alopecia areata.

Hoeveel klachten iemand heeft, kan van persoon tot persoon verschillend zijn. Sommige mensen verliezen een deel van de haren op hun hoofd of op hun lichaam. Bij anderen groeit vooral het haar op het hoofd niet meer (alopecia totalis). En er zijn mensen bij wie al het haar op het hoofd én op het lichaam verdwijnt (alopecia universalis). Vooral donkere haren vallen uit en dan kunnen er witte haren achterblijven. Sommige mensen krijgen ook afwijkingen aan de nagels. Bijvoorbeeld dat nagels brokkelig zijn, of er zitten putjes en groeven in.

Alopecia kan plotseling ontstaan. We kunnen we niet goed voorspellen hoe de ziekte verloopt. Ook kan het tijdens het leven meerdere keren terugkomen. De aandoening kan veel invloed hebben op iemands zelfvertrouwen en kwaliteit van leven.

Mensen met alopecia en hun familieleden hebben vaker (ook) een andere auto-immuunziekte zoals: vitiligo of een autoimmuun schildklierziekte.

Er bestaat ook een autosomaal recessief erfelijke vorm van alopecia (alopecia universalis congenita). Kinderen die hiermee geboren worden krijgen nooit haar. Dat is een andere ziekte dan waar deze tekst over gaat.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN