Overslaan en naar de inhoud gaan

Myositis

Bij myositis krijgt iemand ontstekingen. Het kan gaan om ontstekingen in de huid en in sommige spieren. Zoals de spieren van de armen en benen en spieren die je gebruikt om eten en drinken door te slikken. De spieren kunnen beschadigen en dan kunnen ze zwakker worden. Iemand kan ook pijn hebben. Er zijn verschillende vormen van myositis. De klachten kunnen per vorm verschillen.

Vaak beginnen de klachten van myositis als iemand tussen de 30 en 50 jaar is. Maar je kunt ook eerder of later klachten krijgen.

Myositis is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat de afweer delen van het eigen lichaam aanvalt. Normaal valt de afweer alleen ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen aan.

Myositis kun je indelen in primaire myositis en secundaire myositis.

Primaire myositis is een ontsteking van spieren die lange tijd duurt en waarbij iemand verder geen andere kenmerken heeft. Informatie over primaire myositis vind je op de website van Spierziekten Nederland.

Bij secundaire myositis heeft iemand een ontsteking van spieren die lange tijd duurt én een vorm van bindweefselaandoeningen. Voorbeelden van secundaire myositis zijn reumatoïde artritis, systemische lupus erythematodes, systemische sclerose en syndroom van Sjögren.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
    • Andere namen voor deze ziekte

      Idiopathische inflammatoire myopathieën
      Idiopathic inflammatory myopathies

    • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

      Een arts kan myositis vaststellen als iemand de klachten heeft zoals die hier boven staan en met onderzoek van het bloed. En er kan onderzoek worden gedaan van bepaalde spieren. Bijvoorbeeld door het maken van een MRI of door het onder de microscoop bekijken van een stukje spierweefsel dat uit een been of arm is gehaald.

    • Is er behandeling voor deze ziekte?

      Myositis is meestal niet te genezen. Met medicijnen proberen artsen de klachten minder te maken. Als er problemen zijn met bewegen en eten, dan kan een revalidatiearts, fysiotherapeut of logopedist helpen.

    • Hoe vaak komt het voor?

      In Nederland hebben ongeveer 5.000 mensen myositis.

    • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

      Waarschijnlijk spelen meerdere zaken een rol bij het ontstaan van myositis. Vaak is de oorzaak niet bekend. Soms krijgt iemand myositis door een geneesmiddel of na een infectie met een bacterie of virus. Mogelijk hebben ook bepaalde genen invloed die een rol spelen bij de afweer.

      Bij myositis valt het afweersysteem bepaalde spieren aan. Daardoor kan iemand daar ontstekingen krijgen. Dat kan zorgen voor de klachten. Normaal valt de afweer alleen ziekteverwekkers aan zoals bacteriën en virussen.

    • Is deze ziekte erfelijk?

      Waarschijnlijk is myositis een multifactoriële ziekte. Dat betekent dat verschillende dingen samen zorgen dat iemand deze ziekte kan krijgen.

      Misschien kan iemand wel een erfelijke aanleg hebben voor de ziekte. In sommige families zijn er verschillende mensen die myositis hebben.

    • Kinderwens

      Heb je myositis en wil je een kind? Dan kan je dat bespreken met je arts. De arts kan jullie informatie op maat geven. Mogelijk wordt je behandeling aangepast. Ook voor mannen met myositis kan het belangrijk zijn een kinderwens te bespreken met hun arts.

      Meer informatie over myositis en zwangerschap vind je op de website van het Myositis Expertisecentrum.

    • Expertisecentra

      Zoek in Orphanet met de naam van de vorm van myositis naar de Nederlandse expertisecentra voor zeldzame aandoeningen (ECZA) voor die vorm. 

    • Updatedatum

      16 april 2025