Overslaan en naar de inhoud gaan

Multipele sclerose (MS)

Multipele sclerose (MS) is een aandoening van de hersenen en het ruggenmerg. Daarin ontstaan, door ontstekingen, geleidelijk harde plekken.

De oorzaak van multipele sclerose is nog niet duidelijk. Onderzoekers vermoeden dat MS een auto-immuunziekte is. Daardoor valt bij MS het afweersysteem van het lichaam de eigen zenuwcellen aan. Of en de mate waarin de kenmerken optreden, verschilt per persoon.

Door de harde plekken werken het ruggenmerg en de hersenen minder goed en ontstaat er schade. Dit kan leiden tot klachten zoals: moeheid, pijn, problemen met zien en problemen met de stoelgang (verstopping of diarree). Verder kan bewegen moeilijker worden en wordt iemand stijver, krijgt minder gevoel in de ledematen en heeft moeite met evenwicht bewaren. Meestal beginnen de kenmerken op volwassen leeftijd. Maar bij ongeveer 3-5% van de patiënten met MS werd de diagnose gesteld op de kinderleeftijd (tot 16 jaar oud).

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN