Myotone dystrofie type 1
Myotone dystrofie type 1 is een erfelijke spierziekte. Van type 1 zijn er vier vormen: de milde vorm, de klassieke vorm, de kindervorm en de aangeboren (congenitale) vorm. De oorzaak is een afwijking in een gen.
De kenmerken verschillen per vorm en kunnen per persoon verschillen. Bij alle vormen nemen de kenmerken in de loop van de tijd langzaam toe.
- Milde vorm: de eerste kenmerken beginnen vaak na het 50ste levensjaar. Iemand heeft dan meestal staar. Soms zijn de spieren wat zwakker.
- Klassieke vorm van myotone dystrofie type 1 begint op puberleeftijd of volwassen leeftijd. De spieren in het gezicht worden langzaam zwakker. Ook de kracht in de onderarmen en onderbenen wordt in de loop van de tijd minder. Mensen kunnen minder goed lopen. Verder blijven spieren te lang aangespannen. Ze kunnen moe zijn en pijn hebben. Mensen kunnen last krijgen van staar. Ook kunnen er problemen zijn met de maag en darmen. En kunnen mensen hartritmestoornissen hebben. Verder kunnen mensen meer behoefte hebben aan slaap.
- Kindervorm: de eerste kenmerken beginnen voor de puberteit. Dat kunnen er problemen zijn met leren en praten. Vaak hebben deze kinderen een achterstand in het leren bewegen. Ze zijn vaak moe. Ook hebben ze soms meer behoefte aan slaap.
- Aangeboren (congenitale) vorm: de meeste baby’s met de aangeboren vorm hebben moeite met ademen en met drinken. Hun spieren zijn slap. Ze hebben vaak een verstandelijke beperking. Ook zijn er later vaak problemen met praten. Verder kunnen ze buikpijn en harde ontlasting hebben. Verder hebben ze vaak infecties in de oren. Als ze volwassen zijn, worden de spieren slapper en blijven hun spieren te lang aangespannen.
Er is ook een myotone dystrofie type 2. Dat is een andere ziekte.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Ziekte van Steinert
Dystrophia myotonica
MD type 1
Dystrophia myotonica 1
Myotonic dystrophy, type 1
Steinert disease
Steinert myotonic dystrophy -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Artsen kunnen denken dat iemand myotone dystrofie type 1 heeft, als iemand de kenmerken heeft zoals die hierboven staan. Artsen weten zeker dat het om deze aandoening gaat met DNA-onderzoek.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Myotone dystrofie type 1 gaat niet over.
De behandeling verschilt per persoon. Een cardioloog kan het hart regelmatig controleren. Een operatie aan de ogen kan helpen bij staar. Een fysiotherapeut kan helpen zo goed mogelijk te blijven bewegen Als er moeite is met praten dan kan een logopedist helpen. Bij problemen met leren kan een kind naar het speciaal onderwijs.
Als ademhalen een probleem wordt, kan ondersteuning van de ademhaling met een apparaat helpen. Als iemand meer behoefte aan slaap heeft, kan een medicijn hiertegen helpen.
Mensen met myotone dystrofie type 1 kunnen als ze helemaal verdoofd worden ernstige klachten krijgen. Daarom is het advies om voor een operatie tegen de artsen te zeggen dat ze deze ziekte hebben. Dan kunnen artsen hiermee rekening houden. -
Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 1 op 20.000 mensen heeft waarschijnlijk myotone dystrofie type 1.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
De oorzaak van myotone dystrofie type 1 is een afwijking in het DMPK-gen. Dit gen ligt op chromosoom 19, op de lange (q) arm op positie 13.32 (19q13.32).
De afwijking in dit gen zorgt voor de klachten en kenmerken van de aandoening. -
Is deze ziekte erfelijk?
Ja, myotone dystrofie type 1 is erfelijk. Je kunt de aandoening krijgen als je van één van de ouders de afwijking in het gen krijgt. Dit heet autosomaal dominant erfelijk.
Een kind van een ouder met de aandoening krijgt meestal ernstigere klachten dan die ouder. Ook beginnen de klachten bij het kind vaak eerder. Dat heet anticipatie.
-
Kinderwens
Heb je kans op (nog) een kind met myotone dystrofie type 1 en wil je een kind? Dan heb je misschien verschillende keuzes. Je kunt het bespreken met je arts. Als het nodig is, dan kan je arts je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.
Soms is embryoselectie (PGT) mogelijk voor myotone dystrofie type 1. Of het in jullie geval kan, kun je aan je arts vragen. -
Meer info voor patiënten
- Spierziekten NederlandInformatie en lotgenotencontact
- Myotone dystrofie expertisecentrumInformatie voor patiënten en mantelzorgers
- Huisartsenbrochure Myotone Dystrofie type 1 (2018) Uitgave van Spierziekten Nederland en de NHG. Met brieven voor de huisarts en patiënt
- Ik heb dat Informatie speciaal voor kinderen
- 'Ruud is mijn man én mantelzorger. Ik ben heel trots op hem.'Het verhaal van Familie Marcelissen op de website van het Beatrix Spierfonds
- Film over myotone dystrofie type 1UItgave van Spierziekten Nederland
- MedlinePlus GeneticsInformatie in het Engels
- Genetics and Rare Diseases Information Center (GARD)Informatie in het Engel, met een overzicht van hoe vaak bepaalde kenmerken voorkomen
-
Meer info voor artsen
- Myotone dystrofie expertisecentrumInformatie voor zorgverleners, ook voor collegiaal consult
- Myotone Dystrofie type 1 (M. Steinert) (maart 2017)Samenvatting van een referaat in het kader van de AVG-opleiding en de opleiding Klinische Genetica ErasmusMC
- Huisartsenbrochure Myotone Dystrofie type 1 (2018) Uitgave van Spierziekten Nederland en de NHG. Met brieven voor de huisarts en de patiënt
- GeneReviews
- Orphanet
-
Expertisecentra
-
- Maastricht UMC+ Expertisecentrum voor Neuromusculaire Ziekten
- Afdeling Neurologie
- P. Debyelaan 25
- 6229 HX MAASTRICHT
- +31 (0)43 387 6500
- polikliniek.neurologie@mumc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- Radboudumc Expertisecentrum voor Spierziekten
- Radboudumc
- Geert Grooteplein-Zuid 10
- 6525 GA NIJMEGEN
- +31 (0)24 361 1111
- Orpha.net Expertlink
-
- LUMC Expertisecentrum voor Zeldzame Neuromusculaire Ziekten
- Polikliniek Neurologie
- Albinusdreef 2
- 2333 ZA LEIDEN
- +31 (0)71 526 2111
- PoliNeurologie@lumc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- UMC Utrecht Expertisecentrum voor Neuromusculaire Ziekten
- UMC Utrecht
- Heidelberglaan 100
- 3584 CX UTRECHT
- +31 (0)88 755 5555
- info@umcutrecht.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- Neuromusculaire Ziekten Centrum
- Erasmus MC - Erasmus Medisch Centrum
- Dr. Molewaterplein 40
- 3015 GD ROTTERDAM
- +31 (0)10 704 0704
- info@erasmusmc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- Amsterdam UMC Expertisecentrum voor Spierziekten
- Amsterdam UMC
- Meibergdreef 9
- 1105 AZ AMSTERDAM
- +31 (0)20 566 9111
- ecza@amsterdamumc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
-
Updatedatum
22 oktober 2024