Overslaan en naar de inhoud gaan

Duchenne

Bij mensen met de ziekte van Duchenne worden de spieren steeds zwakker. De ziekte van Duchenne noemen we ook wel Duchenne. De oorzaak is een fout in een gen. Bijna alleen jongens en mannen hebben deze spierziekte. Vrouwen die drager zijn, hebben soms milde klachten. Hoeveel kenmerken iemand heeft en hoe snel de kenmerken erger worden, verschilt van persoon tot persoon.

Al vanaf de geboorte heeft een kind met Duchenne zwakkere spieren. Vaak kun je de eerste kenmerken van Duchenne al zien op de kleuterleeftijd. Kinderen beginnen later met lopen en hebben moeite met opstaan. Hun kuiten kunnen dikker zijn dan bij andere kinderen. Vooral de spieren van de bovenbenen en later ook bovenarmen worden minder sterk. Een achterstand in het leren praten kan ook een eerste kenmerk van de ziekte van Duchenne zijn. Mensen met de ziekte van Duchenne hebben ook minder uithoudingsvermogen. Bekijk voor meer informatie de film Eerste tekenen van Duchenne.

In de loop van de jaren worden de spieren steeds zwakker. En omdat iemand zich minder goed gaat bewegen, worden de gewrichten stijf. Ook de spieren die nodig zijn voor de ademhaling en het hart worden zwakker. Soms groeit de rug krom (scoliose). Vooral oudere mensen met Duchenne kunnen last krijgen van harde poep.

De helft van de mensen met Duchenne wordt nu ouder dan 30 jaar.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN