Overslaan en naar de inhoud gaan

Spinale musculaire atrofie (SMA)

Spinale spieratrofie (SMA) is een erfelijke spierziekte. De oorzaak is een verandering in het DNA (erfelijk materiaal).

Onze hersenen geven signalen aan de spieren door. Dat verloopt via het zenuwstelsel. Zo kunnen de spieren bewegen. Bij SMA wordt een bepaald eiwit dat daarvoor nodig is niet goed aangemaakt. Zo gaan er zenuwen (de motorische zenuwen) van het zenuwstelsel kapot.

Het gevolg is dat de spieren geleidelijk dunner en zwakker worden, minder bewegen en minder kracht hebben.
In het begin zijn vooral de spieren in de bovenarmen, bovenbenen en romp aangedaan. Daarna volgen de onderarmen en onderbenen. En de spieren voor het ademhalen, slikken en kauwen kunnen aangedaan zijn of raken.

Er zijn meerdere typen SMA. Deze zijn ingedeeld naar de leeftijd waarop de eerste kenmerken beginnen. En naar of iemand bepaalde dingen leert, zoals gaan zitten, kruipen of lopen. Bij alle typen worden de spieren geleidelijk steeds zwakker.

Hier noemen we de eerste vier typen van SMA:

 • SMA type 1: deze vorm begint in de eerste 6 maanden na de geboorte. Baby’s hebben vaak moeite met ademhalen en slikken. Ze leren niet om zelfstandig te zitten. Kinderen met SMA type 1 overlijden vaak vroeg. Zonder ondersteuning van de ademhaling worden ze meestal niet ouder dan 2 jaar.
   
 • SMA type 2: de kenmerken uiten zich voor het eerst als de baby tussen de 6 en 18 maanden is. Het kind kan meestal wel zitten, maar gaat niet staan of lopen zonder hulp.
   
 • SMA type 3: hierbij beginnen de kenmerken na de leeftijd van 18 maanden. Kinderen met SMA type 3 leren lopen, maar op latere leeftijd of jong volwassen leeftijd neemt de kracht in de spieren af. Op den duur lukt het lopen niet meer.
   
 • SMA type 4: de klachten beginnen op volwassen leeftijd. Vaak kunnen mensen tot op hoge leeftijd zelfstandig lopen. Toch kunnen ze geleidelijk minder spierkracht in de armen krijgen, of steeds meer moeite met traplopen.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

 

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Spinale spieratrofie
   SMA
   Hereditaire proximale spinale spieratrofie
   SMA type 1 Ziekte van Werdnig-Hoffmann
   SMA type 2 intermediaire vorm
   SMA type 3 Ziekte van Wohlfart-Kugelberg-Welander
   SMA type 4
   Spinal muscular atrophy
   Proximal spinal muscular atrophy

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Spinale musculaire atrofie kan worden vermoed met de kenmerken die hierboven staan. De diagnose wordt vastgesteld met spieronderzoek, zenuwonderzoek en een biopt.

   Met genetisch onderzoek kan de diagnose worden bevestigd. Als de erfelijke verandering in de familie bekend is, is prenatale diagnostiek mogelijk.

  • Kinderwens

   Heb jij ook een kinderwens en spinale spieratrofie in de familie? Door de vragen in deze keuzehulp te beantwoorden, krijg je je gevoelens en gedachten op een rijtje. De antwoorden kun je printen en gebruiken in het gesprek met je partner, dokter en/of hulpverlener.

    

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   SMA kan niet genezen. De behandeling richt zich op het verminderen van de kenmerken en een zo goed mogelijke ondersteuning. Fysiotherapie en orthopedie kunnen helpen. Vaak zijn hulpmiddelen nodig, zoals een rolstoel. Als de spieren voor het ademen verzwakt zijn, is ondersteuning bij de ademhaling mogelijk.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 3 tot 5 op de 30.000 mensen hebben spinale musculaire atrofie. Daarvan komt SMA type 1 het meest voor, ongeveer 50 tot 60%. Van de mensen met SMA heeft ongeveer 30 % (1/3e) type 2. Type 3 en 4 komen heel weinig voor.