Overslaan en naar de inhoud gaan

Triple A syndroom

Triple A syndroom is een ziekte van het autonoom zenuwstelsel (een onderdeel van ons zenuwstelsel). Het autonoom zenuwstelsel regelt als een soort automatische piloot de belangrijkste processen in het lichaam, zoals de ademhaling, lichaamstemperatuur, bloeddruk en spijsvertering.
Het triple A syndroom kan klachten geven in verschillende delen van het lichaam, zoals de ogen, slokdarm en bijnieren. De oorzaak is een afwijking in een gen. De klachten kunnen per persoon verschillen. Ze worden meestal erger naarmate mensen ouder worden. 

De kenmerken van triple A syndroom kunnen beginnen op de kinderleeftijd, maar ook later op een volwassen leeftijd. Meestal is het eerste kenmerk dat kinderen weinig of geen tranen hebben als ze huilen. Dit heet alacrimia. 

Bij het ouder worden gaat de slokdarm minder goed werken. Daardoor kan iemand met triple A syndroom minder goed eten doorslikken. Ook kan voedsel in de slokdarm blijven zitten. Dit heet achalasie

Meestal wordt bij iemand met triple A syndroom de werking van de bijnieren steeds minder goed. De bijnieren, die op de nieren liggen, maken onder meer hormonen aan. Als ze niet goed werken, ontstaat de ziekte van Addison.

Mensen met triple A syndroom hebben vaak alacrimia, achalasie én de ziekte van Addison. Sommige mensen hebben twee van deze drie kenmerken. 

Alle klachten van triple A syndroom hebben te maken met het autonoom zenuwstelsel. Omdat dat niet goed werkt, kunnen mensen met dit syndroom ook problemen krijgen met onder meer het regelen van hun bloeddruk. Soms zweten ze heel veel.

Mensen met triple A syndroom kunnen een achterstand hebben in hun (motorische) ontwikkeling of een verstandelijke beperking. Verder kan hun hoofd klein zijn (microcefalie). Iemand kan problemen hebben met praten. Soms gaan mensen minder goed zien omdat de oogzenuwen beschadigen. Ook kunnen ze minder kracht in de spieren hebben en problemen met bewegen.

Iemand met triple A syndroom kan ook afwijkingen aan de huid hebben. Zo kan de huid op de handpalmen en voetzolen dikker zijn.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN