Overslaan en naar de inhoud gaan

Hyperhidrose

Hyperhidrosis is een aandoening waardoor iemand overmatig zweet. Bij hyperhidrosis kan een persoon gaan transpireren ook als het koud is, of als hij/zij zich niet beweegt.

Zweten zorgt ervoor dat het lichaam koel blijft. Je gaat bijvoorbeeld meer transpireren als het warm is of bij inspanning. Maar bij hyperhidrosis zweet iemand zomaar overmatig. Het kan om de oksels, handen en voeten gaan, die nat aanvoelen. Dit heet primaire hyperhidrosis. Hoe primaire hyperhidrosis precies ontstaat, is niet precies bekend. In ieder geval speelt erfelijke aanleg een rol bij het ontstaan.

Hyperhidrosis kan ook beginnen door andere medische oorzaken. Dit heet secundaire hyperhidrosis. Secundaire hyperhidrosis kan op een deel van het lichaam of het hele lichaam voorkomen.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Hyperhidrose
   Overmatig zweten
   Hyperhidrosis

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan met bovenstaande kenmerken vaststellen dat iemand hyperhidrose heeft. Soms kan bepaald onderzoek van de huid gedaan worden om de diagnose te stellen.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling van hyperhidrose bestaat uit het verminderen van de kenmerken. Dit kan met bepaalde zalf, medicijnen of een behandeling met botox. Soms wordt met een operatie de prikkel van het lichaam om overmatig te zweten geblokkeerd of kunnen zweetklieren worden verwijderd.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 1 tot 3 op de 200 (0,5 tot 1%) mensen heeft hyperhidrose.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Hoe hyperhidrose ontstaat is niet precies duidelijk. Maar erfelijke aanleg speelt er een rol bij.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft voor deze ziekte (nog) geen expertisecentrum aangewezen.