Overslaan en naar de inhoud gaan

Erfelijke aanleg voor melanoom

Bij een erfelijke aanleg voor melanoom hebben mensen meer kans op melanomen. Een melanoom is een vorm van huidkanker. De oorzaak is dan een afwijking in een gen. Meestal speelt erfelijke aanleg geen rol bij het ontstaan van een melanoom. 

Een melanoom ontstaat meestal uit een moedervlek. Als de cellen in zo’n moedervlek blijven groeien, gaat de moedervlek er anders uitzien. Dit heet ook wel een onrustige moedervlek. De vlek verandert van kleur, gaat bloeden, jeuken of doet pijn en de randen zijn grillig in plaats van mooi rond. Herken je dit? Dan kun je naar de huisarts gaan.

Mensen met een erfelijke aanleg voor melanoom hebben meer kans om in hun leven een melanoom te krijgen.

Een erfelijke aanleg voor melanoom kan soms (misschien) de kans op andere vormen van kanker verhogen, zoals alvleesklierkanker, kanker in de mond, keel, longen of hersenen, bloedkanker of kanker van de weke delen

Situaties waarbij er in de familie mogelijk een erfelijke aanleg voor melanoom is, kun je vinden op de Kanker.nl.

Nog niet alle erfelijke oorzaken van een erfelijke aanleg voor melanoom zijn bekend. Als er geen aanleg wordt gevonden bij erfelijkheidsonderzoek maar toch veel mensen in de familie melanoom hebben (gehad), wordt dat familiaire aanleg voor melanoom genoemd.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   FAMMM syndroom
   Familiair dysplastisch naevus-syndroom
   Familial atypical multiple mole melanoma syndrome

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Ongeveer 5% (5 op 100) van alle mensen met een melanoom heeft een erfelijke aanleg voor melanoom.

   Met een DNA-onderzoek kan de dokter bepalen of je het hebt.

   Om te weten of een moedervlek een melanoom is, wordt de moedervlek onder plaatselijke verdoving verwijderd en onderzocht in het laboratorium.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Een arts verwijdert de melanoom onder plaatselijke verdoving. Daarna wordt onderzocht of het echt een melanoom was, en hoe uitgebreid deze is. Bij een melanoom is het vaak nodig om nog een tweede operatie te doen. Tijdens deze operatie wordt maximaal 2 centimeter huid rondom het litteken weggesneden, om er zeker van te zijn dat alle kankercellen weg zijn. Soms is het nodig om daarna nog extra te behandelen. Bijvoorbeeld met immuuntherapie.

   Als je een erfelijke aanleg voor melanoom hebt, zijn er per genmutatie voor jou en sommige familieleden adviezen.
   Die vind je in de informatiebladen bij onderaan op deze pagina.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Jaarlijks wordt bij ongeveer 7.000 mensen in Nederland een melanoom gevonden. Ongeveer 5% (5 op 100) van die mensen heeft een erfelijke aanleg voor melanoom.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   Heb je een erfelijke aanleg voor melanoom? Dan kan dit ontstaan door een afwijking in verschillende genen.

   Mensen met een erfelijke aanleg voor melanoom worden niet geboren met kanker. Ze hebben wel meer kans op een melanoom en soms op andere vormen van kanker.

   Meestal is erfelijke aanleg niet de oorzaak van melanoom. Over de oorzaken kun je meer lezen op Kanker.nl.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Er zijn afwijkingen in meerdere genen waardoor je een erfelijke aanleg voor melanoom kunt hebben. Informatie over de genen vind je in de informatiebladen onderaan op deze pagina. Je kunt een erfelijke aanleg voor melanoom krijgen als een van je ouders de afwijking in het gen heeft. Het is autosomaal dominant erfelijk.

   Nog niet alle genen die een erfelijke aanleg voor melanoom kunnen veroorzaken zijn bekend.

  • Kinderwens

   Wil je een kind en heb je een erfelijke aanleg voor melanoom in de familie? Dan heb je verschillende keuzes. Je kunt het bespreken met je arts. Je arts kan je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.

   Of embryoselectie (PGT) mogelijk is bij mensen met een erfelijke aanleg voor melanoom, kun je aan je dokter vragen.

  • Updatedatum

   6 juli 2022