Overslaan en naar de inhoud gaan

Erfelijke alvleesklierkanker

Alvleesklierkanker is kanker van de alvleesklier (pancreas). De alvleesklier is een orgaan in de buik. Het orgaan maakt stoffen die zorgen voor een goede spijsvertering. Alvleesklierkanker is meestal niet erfelijk. Bij minder dan 5% van de personen met alvleesklierkanker speelt erfelijke aanleg wel een rol
Er zijn meerdere vormen van alvleesklierkanker. Meestal zit de kanker in de afvoerkanaaltjes van de alvleesklier. Dit wordt ductaal adenocarcinoom genoemd. Over de erfelijke vorm van adenocarcinoom gaat deze tekst. 

Alvleesklierkanker geeft in het begin meestal geen klachten. Het wordt daarom vaak pas laat ontdekt. De kanker kan dan al ver gevorderd zijn. Klachten die iemand met alvleesklierkanker kan hebben zijn: diarree, donkere plas en poep, moeheid, geelzucht, afvallen, misselijk en overgeven, pijn aan de bovenkant van de buik.

Redenen om aan deze erfelijke aanleg voor alvleesklierkanker te denken zijn:

 • twee of meer naaste familieleden met alvleesklierkanker
 • drie of meer familieleden met alvleesklierkanker
 • twee of meer familieleden met alvleesklierkanker, waarbij tenminste één familielid 50 jaar of jonger was toen de ziekte werd vastgesteld
 • als iemand, naast alvleesklierkanker, ook een bepaalde vorm van huidkanker (melanoom) heeft
 • als er, naast alvleesklierkanker, twee of meer familieleden met een bepaalde vorm van huidkanker zijn.

Erfelijke ziektes waarbij meer risico is op alvleesklierkanker:

Zoek je informatie over de andere soorten tumoren die in de alvleesklier kunnen ontstaan? Kijk dan op kanker.nl 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Alvleesklierkanker
   Pancreascarcinoom
   Erfelijke aanleg voor alvleesklierkanker
   Familiair pancreascarcinoom
   Hereditair pancreascarcinoom
   Familial pancreatic cancer

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een dokter kan denken aan alvleesklierkanker als iemand de klachten heeft die hierboven staan. Bloedonderzoek en een echo, CT scan of MRI scan van de alvleesklier kunnen worden gedaan. Met een kijkonderzoek en een biopt kan de diagnose kan worden vastgesteld dat het om alvleesklierkanker gaat.
   Is de erfelijke aanleg voor alvleesklierkanker in jouw familie bekend? Dan kan met DNA-onderzoek worden vastgesteld of jij de aanleg ook hebt.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Welke behandeling wordt gegeven verschilt per persoon. Alvleesklierkanker kan worden behandeld met een operatie, bestraling en/of chemotherapie.
   Als er geen erfelijke aanleg voor alvleesklierkanker wordt gevonden, maar er toch veel mensen in de familie alvleesklierkanker hebben gehad, wordt dit familiaire alvleesklierkanker genoemd. 
   Mensen met een hoger risico op alvleesklierkanker kunnen extra controles van de alvleesklier laten doen. Er wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar een manier om alvleesklierkanker vroeg te ontdekken. Als de kanker nog niet zo ver gevorderd is, is een betere behandeling mogelijk.  

  • Hoe vaak komt het voor?

   Per jaar wordt bij ongeveer 2600 mensen in Nederland alvleesklierkanker vastgesteld. Bij 95% van de mensen met alvleesklierkanker zit de kanker in de afvoerkanaaltjes van de alvleesklier. Dit heet adenocarcinoom. Bij een klein deel daarvan gaat het om een erfelijke vorm van alvleesklierkanker. 

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   Van meerdere erfelijke ziektes is bekend dat iemand hierdoor een hoger risico op alvleesklierkanker heeft. Ze staan in de tekst hierboven genoemd. De oorzaak is dan het foutje in het gen dat de erfelijke ziekte veroorzaakt. 

   Het kan zijn dat er nog geen foutje in een gen gevonden wordt, maar er toch vaker alvleesklierkanker in een familie voorkomt. 

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Alvleesklierkanker is meestal niet erfelijk, maar deze tekst gaat over erfelijke alvleesklierkanker. Van meerdere erfelijke ziektes is bekend dat iemand hierdoor een hoger risico op alvleesklierkanker heeft. Ze staan in de tekst hierboven genoemd. Deze ziektes zijn autosomaal dominant erfelijk. Dat betekent dat iemand de ziekte kan krijgen als hij of zij van één van de ouders het gen met het foutje erft.

  • Kinderwens

   Soms is bekend welk foutje in een gen de oorzaak is van de erfelijke aanleg voor alvleesklierkanker in de familie. Als dat bij jou of je partner zo is en jullie willen een kind, dan hebben jullie verschillende keuzes. Jullie kunnen daar met je dokter over praten. 
    
   Als het nodig is kan hij of zij je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.
   Ook kun je bespreken of  PGT in jullie geval mogelijk is.