Overslaan en naar de inhoud gaan

Bèta thalassemie

Bij bèta thalassemie is iets aan de hand met het bloed. Er wordt te weinig hemoglobine gemaakt. Hemoglobine is de stof die het bloed rood kleurt. De taak van hemoglobine is om zuurstof op te nemen uit de longen en deze af te geven aan de organen. Bij bèta thalassemie wordt er minder hemoglobine aangemaakt. Hierdoor kunnen de rode bloedcellen zich niet goed ontwikkelen. En breekt het lichaam de rode bloedcellen te snel af. Hierdoor ontstaat bloedarmoede. Dan kun je je moe en zwak voelen. Ook kun je er bleek uit zien.

Bèta thalassemie is een erfelijke aandoening.  

Iemand kan bèta thalassemie intermedia of bèta thalassemie major hebben. De kenmerken van bèta thalassemie major zijn ernstiger.

De klachten van bèta thalassemie major beginnen als het kind tussen de 6 en 24 maanden oud is. Er ontstaat een ernstige bloedarmoede. Het kind komt meestal niet goed aan. Ook de groei van het kind loopt vaak achter. Soms is de huid en het oogwit geel van kleur. Het kind kan problemen met eten hebben. Ook kan het kind driftig zijn. Soms is de milt groter dan anders. Later kan iemand problemen krijgen met het hart en/of de lever. Soms zijn er afwijkingen aan de botten. Soms begint de puberteit later dan anders.

Bij bèta thalassemie intermedia beginnen de klachten meestal op kinderleeftijd of oudere leeftijd. De klachten zijn meestal milder dan bij bèta thalassemie major.
Er zijn meerdere vormen van thalassemie. Deze tekst gaat over bèta thalassemie. Er is een aparte tekst over alfa thalassemie.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN