Overslaan en naar de inhoud gaan

Dragerschapstest voor mensen uit gebieden met (vroeger) malaria

Mensen uit gebieden waar veel malaria voorkomt (of vroeger voorkwam) hebben meer kans op een kind met een vorm van erfelijke bloedarmoede. Dat geldt ook voor mensen met voorouders uit deze gebieden. Het gaat bijvoorbeeld om Suriname, de Antillen, Afrika, Turkije, Marokko en de landen in het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië.

Komen jullie (of je voorouders) hier vandaan en willen jullie kinderen? Dan kunnen jullie zonder het te weten drager zijn van een vorm van erfelijke bloedarmoede. Als dat zo is, dan hebben jullie meer kans op een kind met erfelijke bloedarmoede. Soms kun je dan een dragerschapstest doen.

Drager erfelijke bloedarmoede

Sikkelcelziekte,  alfa-thalassemie en bèta-thalassemie zijn de belangrijkste vormen van erfelijke bloedarmoede. In sommige van deze gebieden is 1 op de 7 mensen drager. Er zijn gebieden in Afrika waar 4 op de 10 (40%) van de bevolking drager is van sikkelcelziekte. Dit is hoger dan in de rest van de wereld. Dit komt omdat hier vaker malaria voorkomt en dragers van sikkelcelziekte en thalassemie voor een deel ‘natuurlijk’ beschermd zijn tegen malaria.

Dragerschapstest

Als jullie beide drager zijn van sikkelcelziekte of een vorm van thalassemie, dan heeft ieder kind een kans van 1 op 4 (25%) op sikkelcelziekte of thalassemie.

Denk je dat jullie drager kunnen zijn? En wil je dat laten onderzoeken? Dat kan met een bloedtest. Je kunt er naar vragen bij de huisarts of verloskundige. Bij sommige mensen is (extra) DNA onderzoek nodig. Dan word je verwezen naar een afdeling klinische genetica. Meer informatie vind je op de website van het Hemoglobinopathieën Laboratorium Leiden.

De kosten voor dit onderzoek vallen waarschijnlijk onder de zorgverzekering. Het kan wel ten koste gaan van je eigen risico. Je kunt dit navragen bij je zorgverzekeraar.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Updatedatum: 18 juli 2025