Overslaan en naar de inhoud gaan

Dragerschapstest voor mensen uit (vroegere) malariagebieden

Mensen uit de vroegere malariagebieden (Surinamers, Antillianen, Afrikanen, Turken, Marokkanen en mensen uit het Midden-Oosten en Zuidoost Azië) of mensen met (voor)ouders uit deze landen, hebben meer kans op erfelijke bloedarmoede.
Komen jullie (of je voorouders) hiervandaan en willen jullie kinderen? Dan kun je een dragerschapstest laten doen.

Drager erfelijke bloedarmoede

Sikkelcelziekte en thalassemie zijn de belangrijkste vormen van erfelijke bloedarmoede. In sommige van deze gebieden is 1 op de 7 mensen drager. Er zijn zelfs gebieden in Afrika waar 4 op de 10 (40%) van de bevolking drager is van sikkelcelziekte. Dit is veel hoger dan in de rest van de wereld. Dit komt omdat hier vaker malaria is. Dragerschap van sikkelcelziekte en (waarschijnlijk) thalassemie beschermt tegen malaria.

Dragerschapstest erfelijke bloedarmoede

Via een eenvoudige bloedtest kun je laten onderzoeken of je drager bent van sikkelcelziekte of thalassemie. Deze test kun je aanvragen bij de huisarts of verloskundige. In sommige gevallen is (aanvullend) DNA onderzoek nodig. Dan word je dan verwezen naar een polikliniek klinische genetica. Meer informatie vind je op de website van het Hemoglobinopathieën Laboratorium Leiden.
De kosten voor dit onderzoek vallen in principe onder de zorgverzekering. Wel kunnen er kosten zijn in de vorm van het eigen risico. Je kunt dit navragen bij je zorgverzekeraar.

Terug naar: Loop ik kans om drager te zijn?

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.