Overslaan en naar de inhoud gaan

Dragerschapstest voor mensen uit (vroegere) malariagebieden

Mensen uit de vroegere malariagebieden (Surinamers, Antillianen, Afrikanen, Turken, Marokkanen en mensen uit het Midden-Oosten en Zuidoost Aziƫ) of mensen met (voor)ouders uit deze landen, hebben meer kans op een kind met erfelijke bloedarmoede
Komen jullie (of je voorouders) hier vandaan en willen jullie kinderen? Dan kunnen jullie drager zijn van erfelijke bloedarmoede. Als dat zo is, dan is de kans groter dat jullie een kind krijgen met erfelijke bloedarmoede. Met een dragerschapstest kun je het laten uitzoeken. 
 

Drager erfelijke bloedarmoede

Sikkelcelziekte en thalassemie zijn de belangrijkste vormen van erfelijke bloedarmoede. In sommige van deze gebieden is 1 op de 7 mensen drager. Er zijn zelfs gebieden in Afrika waar 4 op de 10 (40%) van de bevolking drager is van sikkelcelziekte. Dit is veel hoger dan in de rest van de wereld. Dit komt omdat hier vaker malaria is. Dragerschap van sikkelcelziekte en (waarschijnlijk) thalassemie beschermt tegen malaria.

Dragerschapstest erfelijke bloedarmoede

Als jullie beide drager zijn van sikkelcelziekte of thalassemie, dan heeft ieder kind een kans van 1 op 4 (25%) op sikkelcelziekte of thalassemie. 
Via een eenvoudige bloedtest kun je laten onderzoeken of je drager bent. Deze test kun je aanvragen bij de huisarts of verloskundige. In sommige gevallen is (aanvullend) DNA onderzoek nodig. Dan word je dan verwezen naar een afdeling klinische genetica. Meer informatie vind je op de website van het HemoglobinopathieĆ«n Laboratorium Leiden.
De kosten voor dit onderzoek vallen in principe onder de zorgverzekering. Wel kunnen er kosten zijn in de vorm van het eigen risico. Je kunt dit navragen bij je zorgverzekeraar.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.