Overslaan en naar de inhoud gaan

Waar moet ik op letten bij een dragerschapstest?

Wil je misschien een dragerschapstest laten doen, omdat jullie een kind willen en willen weten of jullie allebei drager zijn van de erfelijke aanleg voor dezelfde recessieve ziekte? Dan zijn er dingen waarop je kunt letten.

Betrouwbaarheid uitslag

Bij de dragerschapstest bij een afdeling klinische genetica onderzoeken ze alle bekende afwijkingen in een gen die de oorzaak kunnen zijn van een erfelijke ziekte. Soms zijn nog misschien niet alle afwijkingen in genen voor een ziekte bekend.

Als de uitslag is dat je geen drager bent van een erfelijke afwijking, dan is die uitslag waarschijnlijk juist. Maar heel soms kan iemand dus wel drager zijn, omdat hij of zij een afwijking in een gen voor de ziekte heeft waar in de test niet naar gekeken is. Het kan zo zijn dat iemand een afwijking in het gen heeft die nog niet eerder bij die ziekte gevonden is. En dan zit die afwijking in het gen niet in de test.

Wat krijg je te horen?

Bij een dragerschapstest voor mensen die meer kans hebben om drager te zijn, wordt meestal eerst de persoon getest bij wie de ziekte in de familie voorkomt. Als die de afwijking in het gen heeft, kan de andere partner zich laten testen.

Bij de algemene dragerschapstesten van UMG Groningen en Amsterdam UMC krijg je het alleen te horen als je allebei drager bent van dezelfde ziekte. Als maar één partner drager is van een ziekte en de andere partner niet, dan krijg je dit niet te horen. Want dan hebben jullie niet meer kans op een kind met de erfelijke ziekten waarop getest is.

Gevolgen familie

Als de uitslag is dat je drager bent van een erfelijke ziekte, dan kan dat gevolgen hebben voor je familie. Sommige familieleden hebben dan ook kans om drager te zijn.

Heb je hier vragen over, dan kun je die bespreken met een erfelijkheidsarts.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Updatedatum: 18 juli 2025