Overslaan en naar de inhoud gaan

Heb ik kans om drager te zijn?

Ieder mens is drager van de aanleg voor erfelijke ziektes. Meestal merk je daar niets van. Pas als jij en je partner toevallig dezelfde aanleg hebben, kan jullie kind de ziekte erven. Dit is het geval bij ziektes die recessief overerven.

Beide partners drager

Als jij en je partner drager zijn van dezelfde ziekte, heeft elk kind een kans van 1 op 4 (25%) op deze ziekte. Er is ook een kans van 3 op 4 (75%) dat je kind de ziekte niet heeft. En er is een kans 1 op 2 (50%) dat je kind ook drager is. Bij ongeveer 1 op de 100 paren zijn allebei de partners drager van dezelfde erfelijke ziekte. Vaak ontdekken ouders dit pas na de geboorte, als hun kind zo’n ziekte heeft.

Grotere kans op dragerschap

Zit er een (recessief overervende) aandoening in jouw familie? Of is iemand in jouw familie drager?  Dan heb je meer kans op het krijgen van een kind met een erfelijke ziekte.
Die kans is ook hoger ook als je een partner hebt die uit dezelfde familie komt, bijvoorbeeld een (verre) nicht of neef.
De kans op een ziek kind is ook hoger als jij, je partner en/of jullie voorouders: 

Dragerschapstest

Hebben jij en je partner mogelijk meer kans op dragerschap? Bespreek dit met de huisarts, het liefst voordat je probeert zwanger te worden. De huisarts kan jullie verwijzen naar een erfelijkheidsarts (klinisch geneticus). Deze klinisch geneticus kan de dragerschapstest doen. Soms kan de huisarts zelf een dragerschapstest afnemen en hoef je niet verwezen te worden.

Lees ook de folder 'Wil je zwanger worden?'.
Terug naar: Ben ik drager?

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.