Heb ik kans om drager te zijn?
Ieder mens is drager van een aanleg voor erfelijke ziektes. Dat betekent dat je afwijkingen in een gen hebt voor een ziekte. Meestal merk je daar niets van. Pas als jij en je partner toevallig dezelfde aanleg hebben, heeft ieder kind kans om van jullie allebei de erfelijke aanleg te erven. Dan krijgt dit kind de ziekte. Dit is zo bij ziektes die autosomaal recessief erfelijk zijn.
Ook van aandoeningen die X-gebonden erfelijk zijn, hoef je zelf niks te merken. Maar je kind kan wel ziek worden.
Beide partners drager
Als jij en je partner drager zijn van dezelfde ziekte die autosomaal recessief erfelijk is, heeft elk kind een kans van 1 op 4 (25%) op deze ziekte. Er is ook een kans van 3 op 4 (75%) dat je kind de ziekte niet heeft. En er is een kans 1 op 2 (50%) dat je kind drager is.
Bij ongeveer 1 op de 100 paren zijn allebei de partners drager van dezelfde ziekte die autosomaal recessief erfelijk is. Vaak ontdekken ouders dit pas na de geboorte, als hun kind zo’n ziekte heeft.
Grotere kans op dragerschap
Zit er zo’n aandoening in jouw familie? Of is iemand in jouw familie drager? Dan heb je meer kans op het krijgen van een kind met deze erfelijke ziekte. Die kans is ook hoger ook als je een partner hebt die uit dezelfde familie komt, bijvoorbeeld een (verre) nicht of neef.
De kans op een kind met zo’n ziekte is ook hoger als jij, je partner en/of jullie voorouders:
- uit de vroegere Malariagebieden komen: Afrika, Suriname, Antillen, landen rondom Middellandse Zee (bijvoorbeeld Turkije of Marokko), Zuid-Oost Azië of het Midden-Oosten.
- oorspronkelijk uit hetzelfde dorp komen, waar bepaalde erfelijke ziektes vaker voorkomen (bijvoorbeeld Katwijk, Bunschoten, Spakenburg, Urk en Volendam).
- van Joodse afkomst/achtergrond zijn en oorspronkelijk uit Oost-Europa komen (Ashkenazi).
Dragerschapstest
Hebben jij en je partner mogelijk meer kans om drager te zijn? Dit kun je bespreken met de huisarts, het liefst voordat je probeert zwanger te worden. De huisarts kan jullie verwijzen naar een erfelijkheidsarts (klinisch geneticus). Deze klinisch geneticus kan de dragerschapstest doen. Soms kan de huisarts zelf een dragerschapstest afnemen en hoef je niet verwezen te worden.
Lees ook de folder Wil je zwanger worden?
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.