Overslaan en naar de inhoud gaan

Dragerschapstesten voor Volendammers

Komen jij en je partner (of jullie voorouders) uit Volendam of omgeving? En willen jullie kinderen? Dan is er een hogere kans op dragerschap van een aantal ziektes. Je kunt een dragerschapstest aanvragen.

Volendammers meer kans op ernstige ziekte

Mensen van wie de familie uit de Volendamse gemeenschap komt, hebben meer kans op een aantal ernstige erfelijke ziektes. Dit komt omdat veel inwoners uit Volendam afstammen van een klein aantal oer-families: zeven tot twintig. In deze families kwamen een aantal zeldzame ernstige erfelijke ziektes voor. Paren waarvan beide voorouders uit Volendam komen, hebben daarom een verhoogde kans op een ziek kind.
Mensen die uit Volendam komen, hebben een kans van één op drie om drager te zijn van een of meer ernstige aandoeningen. Komt je partner ook (oorspronkelijk) uit Volendam? Dan is de kans dat je allebei drager bent 1 op 25 (4%).
Een voorbeeld van een ziekte die vaker in Volendam voorkomt is pontocerebellaire hypoplasie type 2, een ernstige ziekte van de kleine hersenen. Kinderen met deze ziekte overlijden vaak op jonge leeftijd.

Kinderwensspreekuur in Volendam

In Volendam is samen met het AMC en het VUmc en de Verloskundigenpraktijk Waterland Oost een spreekuur opgericht voor mensen met een kinderwens. Hier kunnen Volendamse stellen met een kinderwens terecht voor vragen. Zij kunnen hier, als zij dat willen, ook een dragerschapstest laten doen.

Testen op vier of vijf ziektes

Er kan worden getest op onder andere de volgende vier ziektes: Pontocerebellaire hypoplasie type 2, Rhizomele chondrodysplasia punctata type I, Osteogenesis Imperfecta type II en III, Foetale akinesie (Pena-Shokeir syndroom). Verder kunnen mensen uit Volendam apart kiezen voor een dragerschapstest voor een van de mitochondriële ziektes
Wil je meer weten of een afspraak maken? Kijk dan in dit informatieblad of op de website van Verloskundigenpraktijk Waterland Oost.

Vergoeding dragerschapstest Volendam

Als je een dragerschapstest voor één van deze ziektes laat doen, worden de kosten vergoed door de verzekering. Het kan wel zijn dat je een deel moet betalen vanwege het eigen risico. Vraag dit na bij de zorgverzekeraar.

Lees ook het verhaal van Emma, die er pas jaren later achter kwam dat zij en haar man drager waren van een 'Volendamse' mutatie.

Terug naar: Loop ik kans om drager te zijn?

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.