Pena-Shokeir syndroom type 1
Een baby met Pena-Shokeir syndroom type 1 kan zich tijdens de zwangerschap niet normaal en genoeg bewegen. Dit komt omdat de zenuwen van de baby er niet goed genoeg voor kunnen zorgen dat de spieren kunnen bewegen. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Soms is de oorzaak misschien een fout in een gen. Soms komt het misschien door iets anders. Zoals bijvoorbeeld afwijkingen aan de zenuwen, spieren of gewrichten van de baby zelf of omdat de moeder myasthenia gravis heeft.
Omdat de baby niet goed beweegt tijdens de zwangerschap, groeit hij of zij niet goed. Dat betekent bijvoorbeeld dat de longen zich niet goed ontwikkelen en de gewrichten een verkeerde stand of vorm krijgen. Vaak is er te veel vruchtwater.
Verder kunnen bij deze baby’s de ogen verder uit elkaar staan, ze kunnen en kleine mond hebben met een kleine onderkaak en een schisis. De vingers en/of tenen kunnen gebogen zijn. En vaak hebben ze bolle voetzolen. Bij jongens kunnen de teelballen niet zijn ingedaald (cryptorchisme).
Baby’s met het Pena-Shokeir syndroom type 1 overlijden tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Pena-Shokeir syndrome type 1
Foetale akinesie
Fetal akinesia deformation sequence
FADS
Arthrogryposis multiplex congenita with pulmonary hypoplasia
Fetal akinesia/hypokinesia sequence -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Dokters kunnen Pena-Shokeir syndroom type 1 vaststellen als een baby geboren wordt met de kenmerken die hierboven staan. Bij enkele kinderen kunnen dokters DNA-onderzoek doen naar de oorzaak.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Pena-Shokeir kan niet genezen en is niet te behandelen.
-
Hoe vaak komt het voor?
Bij artsen zijn ongeveer 100 kinderen bekend met dit syndroom.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
Soms is de oorzaak misschien een fout in een gen. Soms komt het misschien door iets anders. Zoals bijvoorbeeld afwijkingen aan de zenuwen, spieren of gewrichten van de baby of omdat de moeder myasthenia gravis heeft.
Mensen die uit Volendam komen of voorouders hebben uit Volendam, kunnen meer kans hebben op een kind met Pena-Shokeir syndroom type 1. Zij kunnen dragerschapsonderzoek doen.
-
Is deze ziekte erfelijk?
Soms is Pena-Shokeir syndroom type 1 erfelijk. Dan kan iemand het krijgen als hij of zij van beide ouders de fout in het gen erft. Dit heet autosomaal recessieve overerving.
-
Kinderwens
Heb je kans op een kind met Pena-Shokeir syndroom type 1 en wil je een kind? Dan heb je verschillende keuzes. Je kunt het erover hebben met je dokter. Als het nodig is, dan kan je dokter je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende mogelijkheden kun je voorbereiden.
In Volendam is samen met het Amsterdam UMC en de Verloskundigenpraktijk Waterland Oost een spreekuur voor mensen met een kinderwens. Hier kunnen Volendamse stellen met een kinderwens terecht met vragen.Je kunt met je dokter bespreken of embryoselectie (PGT) mogelijk is.
-
Meer info voor patiënten
- Dragerschapstest voor Pena-Shokeir syndroomSoms mogelijk voor paren om vóór de zwangerschap een dragerschapstest te doen
- Dragerschapsonderzoek voor de Volendamse aandoeningenInformatieblad geschreven door erfelijkheidsartsen. Mensen uit Volendam, of met voorouders uit Volendam, hebben meer kans om drager te zijn
- Genetic and Rare Diseases Information Center (GARD)Informatie in het Engels, met een overzicht van hoe vaak bepaalde kenmerken voorkomen
-
Meer info voor artsen
- Dragerschapstesten Informatie voor medische professionals
- Dragerschapsonderzoek voor de Volendamse aandoeningenInformatieblad geschreven door erfelijkheidsartsen
- Orphanet
- OMIM
-
Expertisecentra
- Expertisecentra specifiek voor deze aandoening:
-
- Fetal Akinesia Deformation Sequence Centre
- Amsterdam UMC, locatie VUmc
- De Boelelaan 1117
- 1081 HV AMSTERDAM
- +31 (0)20 444 4444
- Orpha.net Expertlink
- De expertisecentra hieronder richten zich op de groep van aandoeningen waar de aandoening onder valt, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen:
-
- Expertisecentrum Zeldzame Syndromen en Cognitieve Aandoeningen
- Afdeling Klinische Genetica
- P. Debyelaan 25
- 6229 HX MAASTRICHT
- +31 (0)43 387 5855
- polikliniek.klinischegenetica@mumc.nl
- Orpha.net Expertlink