Overslaan en naar de inhoud gaan

Dragerschapstesten als je partner familie is

Heb je een partner die ook uit jouw familie komt? Bijvoorbeeld een (verre) neef of nicht? Dan kun je een dragerschapstest laten doen.

Familiehuwelijken

Huwelijken tussen mensen uit dezelfde familie komen bijna overal voor. Meestal gaat het om een (achter)neef en (achter)nicht. We noemen dit ook wel familiehuwelijken of neef-nicht huwelijken.

Iets hogere kans op aandoening kind

Als je een kind krijgt met een familielid, is er een iets hogere kans op een kind met een erfelijke ziekte. Dit geldt vooral voor ziektes die autosomaal recessief overerven. Hoe dichter bij twee mensen familie van elkaar zijn, hoe hoger de kans. Voor kinderen van een volle neef en nicht is de kans op een kind met een aangeboren ziekte ongeveer 4 tot 5 op de 100 (4 tot 5%). Bij kinderen van ouders die geen familie van elkaar zijn, is de kans 2 tot 3%. 

Dragerschapstest voor paren

Als je getrouwd bent met een (achter)neef of achter(nicht) en samen een kind wil, dan kun je door de huisarts verwezen worden naar de klinisch geneticus. De kosten voor dit onderzoek vallen dan in principe onder de zorgverzekering. Wel kunnen er kosten zijn in de vorm van het eigen risico. Je kunt dit navragen bij je zorgverzekeraar.
Zijn je partner en jij verdere familie van elkaar dan (achter)neef en (achter)nicht? En komt er geen erfelijke ziekte in jullie familie voor? Dan kun je bij het
UMCG en Amsterdam UMC een dragerschapstest voor meerdere ziektes laten doen. De kosten worden niet vergoed door de zorgverzekering. 

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.