Overslaan en naar de inhoud gaan

Dragerschapstesten als je partner familie is

Heb je een partner die ook uit jouw familie komt? Bijvoorbeeld een (verre) neef of nicht? Dan kun je een dragerschapstest laten doen.

Familiehuwelijken

Huwelijken tussen mensen uit dezelfde familie komen bijna overal voor. Meestal gaat het om een (achter)neef en (achter)nicht. We noemen dit ook wel familiehuwelijken of neef-nicht huwelijken.

Iets hogere kans op aandoening kind

Als je een kind krijgt met een familielid, is er een een iets hogere kans op een kind met een erfelijke ziekte. Dit geldt vooral voor ziektes die autosomaal recessief overerven. Hoe dichter bij twee mensen familie van elkaar zijn, hoe hoger de kans. Voor kinderen van een volle neef en nicht is de kans op een kind met een aangeboren ziekte ongeveer 4 tot 5 op de 100 (4 tot 5%). Bij kinderen van ouders die geen familie van elkaar zijn, is de kans 2 tot 3%. 

Dragerschapstest voor paren

Het UMCG en AMC/VUmc bieden aan mensen met een partner uit dezelfde familie (bijvoorbeeld neef en nicht) een dragerschapstest aan. Deze testen onderzoeken genen die te maken hebben met ernstige, niet-behandelbare, autosomaal recessief erfelijke ziektes. Bij de test van het UMCG gaat het om 70 ziekten (90 genen) en bij de test van het AMC om 50 ziekten (70 genen). De test is speciaal voor mensen die nog niet weten of ze drager zijn van een bepaalde autosomaal recessieve erfelijke ziekte. Ook voor mensen bij wie dit al wel duidelijk is kan deze test (als aanvulling) zinvol zijn. 
Informatie over de dragerschapstest van het UMCG vind je hier. De ziekten waarop bij het AMC/VUmc getest wordt, vind je hier.

Als je getrouwd bent met een familielid en samen een kind wil, dan kun je ook door de huisarts verwezen worden naar de klinisch geneticus. De kosten voor dit onderzoek vallen dan in principe onder de zorgverzekering. Wel kunnen er kosten zijn in de vorm van het eigen risico.

Vergoeding dragerschapstest

Kom je in aanmerking voor deze dragerschapstest? De verzekering vergoedt de kosten. Het kan wel zijn dat je een deel moet betalen vanwege het eigen risico. Vraag dit na bij je zorgverzekeraar.

Terug naar: Loop ik kans om drager te zijn?

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.