Overslaan en naar de inhoud gaan

Dragerschapstesten als je partner familie is

Heb je een partner die ook uit jouw familie komt? Bijvoorbeeld een (verre) neef of nicht? Dan kun je een dragerschapstest laten doen.

Familiehuwelijken

Huwelijken tussen mensen uit dezelfde familie komen bijna overal voor. Meestal gaat het om een (achter)neef en (achter)nicht. We noemen dit ook wel familiehuwelijken of neef-nicht huwelijken.

Iets hogere kans op aandoening kind

Als je een kind krijgt met een familielid, is er een iets hogere kans op een kind met een erfelijke ziekte. Dit geldt vooral voor ziektes die autosomaal recessief overerven. Hoe dichter bij twee mensen familie van elkaar zijn, hoe hoger de kans. Voor kinderen van een volle neef en nicht is de kans op een kind met een aangeboren ziekte ongeveer 4 tot 6 op de 100 (4 tot 6%). Bij kinderen van ouders die geen familie van elkaar zijn, is de kans 2 tot 3%. 

Dragerschapstest voor paren

Ben je getrouwd met een (achter)neef of achter(nicht) en wil je samen een kind? Bespreek dit met de huisarts. De huisarts kan jullie verwijzen naar de klinisch geneticus. De kosten voor dit onderzoek vallen dan in principe onder de zorgverzekering. Wel kunnen er kosten zijn in de vorm van het eigen risico. Je kunt dit navragen bij je zorgverzekeraar.

Lees het verhaal van Elise en Johan. Zij zijn neef en nicht en hebben twee kinderen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.