Overslaan en naar de inhoud gaan

Erfelijke bloedarmoede

Bij erfelijke bloedarmoede is er iets mis met de rode kleurstof van het bloed. Er zijn verschillende vormen van erfelijke bloedarmoede.
Samen heten ze hemoglobinopathieën. De vormen die het meeste voorkomen zijn sikkelcelziekte, alfa thalassemie en bèta thalassemie.

Bij erfelijke bloedarmoede kan het lichaam minder rode bloedkleurstof maken. Dit komt door een foutje in het erfelijk materiaal. Een andere naam voor de rode bloedkleurstof is hemoglobine.
Hemoglobine zit in de rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn een deel van het bloed. Hemoglobine neemt zuurstof op uit de lucht in de longen. Daarna geeft hemoglobine de zuurstof af aan de organen en andere delen van het lichaam.

Iemand met erfelijke bloedarmoede heeft minder hemoglobine in zijn of haar bloed. Dan kan er minder zuurstof uit de lucht in de longen worden gehaald.

De rode bloedcellen van iemand met een vorm van erfelijke bloedarmoede worden meestal ook sneller door het lichaam opgeruimd dan bij iemand met 'gewone' rode bloedcellen.
Dit komt omdat er bij iemand met erfelijke bloedarmoede ander hemoglobine in de rode bloedcellen zit.  Hierdoor krijgt iemand meestal bloedarmoede.

Bij alfa thalassemie, bèta thalassemie of sikkelcelziekte kunnen ook andere kenmerken horen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN